3 august, 2022

În ”cruciada” lor de a aduce inflația sub control, marile bănci centrale ale lumii riscă să alimenteze și mai mult haosul de pe piețele de obligațiuni, care joacă un rol esențial pentru economiile pe care încearcă să le protejeze, potrivit Bloomberg.

Factorii de decizie, grăbiți să oprească avansul galopant al prețurilor de consum, au decis creșterea rapidă a ratelor dobânzilor și închiderea programelor de relaxa cantitativă care i-au făcut cumpărătorii dominanți ai datoriilor guvernamentale din SUA, Europa și Australia. Investitorii nu au reușit încă să preia acest rol, situație care a dus la deficite de lichiditate și fluctuații istorice ale randamentelor în ultimele luni – un efect secundar nedorit al luptei cu inflația.

„Mai rău de atât nu a fost niciodat”, descrie Andrew Brenner, de la NatAlliance Securities, condițiile de pe piața obligațiunilor suverane din toate colțurile lumii. „Băncile centrale au decimat lichiditatea.”


De la Sydney la Frankfurt la New York, slăbiciunile pieței titlurilor de stat, ascunse pentru perioade lungi de timp de politicile monetare ultra-relaxate ale băncilor centrale, au fost expuse dintr-o dată, stârnind temeri că acestea ar putea ricoșa și în alte piețe, dar și în economie în ansamblu.

Obligațiunile germane, cândva plictisitoare prin prisma stabilității randamentelor, înregistrează în prezent cele mai abrupte fluctuații din istorie, în timp ce bancherii japonezi se confruntă cu zile în care nicio obligațiune de referință nu se tranzacționează.

Piața de 23 de trilioane de dolari a Trezoreriei SUA este însă cea unde dislocările cauzează cele mai mari probleme, alimentând deopotrivă neliniștea investitorilor și a autorităților de reglementare cu privire la ce se poate face pentru a susține acest pivot financiar global crucial.

volatilitate mare a titlurilor americane de trezorerie face mai dificilă misiunea companiilor private de a atrage capital, investitorii preferând să împrumute statul federal la dobânzi în creștere. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat un program prin care speră să evite fragmentarea financiară a pieței europene a obligațiunilor, unde investitorii preferă să finanțeze state precum Germania, în defavoarea Italiei sau Greciei, spre exemplu.


În SUA, lipsa achizițiilor Rezervei Federale a afectat piața – iar unii dealeri spun chiar că dislocările de pe piețele monetare ar putea pune presiuni asupra Fed-ului de a-și schimba planurile de restrângere a portofoliul (care s-a umflat la aproape 9 trilioane de dolari în urma programelor de relaxare cantitativă).

„Asistăm acum la mișcări extraordinare ale randamentelor intraday în SUA, precum și pe piețele europene”, a declarat Lawrence Gillum, strateg la LPL Financial. „Dacă vom începe să vedem mai multe fisuri pe piețe, Fed se va afla într-o situație cu adevărat grea – pentru că va încerca să lupte împotriva inflației pe de o parte și, pe de altă parte, să susțină buna funcționare a pieței de obligațiuni.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: