Uniunea Europeană dorește să organizeze exerciții navale comune ca parte a planurilor de intensificare a eforturilor de a proteja infrastructura maritimă critică, transmite Reuters.
Preocupările cu privire la amenințările la adresa infrastructurii maritime a Europei au fost sporite de atacurile din septembrie asupra conductelor Nord Stream, în urma cărora s-au scurt cantități mari de gaze naturale în Marea Baltică.
UE și-a actualizat strategia de securitate maritimă, subliniind planurile de a organiza un exercițiu naval anual din 2024 și de a coordona eforturile naționale ale țărilor membre pentru a proteja conductele de gaz, cablurile de date submarine, parcurile eoliene offshore și alte infrastructuri maritime critice.
Comisarul UE pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat pentru Reuters că aceste planuri au fost formulate înainte de exploziile Nord Stream, dar au fost consolidate ca răspuns la acestea.
„După aceea, statele membre au fost foarte de acord că trebuie să consolidăm în continuare cooperarea, să dezvoltăm capacitatea și să ne asigurăm că infrastructura noastră critică este mai bine protejată”, a spus el.
Planul UE își propune să sporească cooperarea dintre UE și NATO, să extindă patrulele de coastă și să îmbunătățească eforturile de identificare anticipată a amenințărilor – cum ar fi prin utilizarea programelor UE prin satelit pentru a detecta navele neidentificate.
UE va realiza, de asemenea, o evaluare a riscurilor, planuri de recuperare în caz de dezastru și planuri regionale de supraveghere, conform strategiei.
„Nivelul de amenințare este în creștere”, a spus Sinkevicius.
Infrastructura energetică reprezintă o preocupare deosebită, în contextul în care Europa își extinde parcurile eoliene offshore și utilizarea terminalelor de gaze naturale lichefiate pentru a înlocui gazele rusești.
Țările de Jos au anunțat că o navă rusă a fost detectată în apropierea unui parc eolian offshore din Marea Nordului luna trecută, o încercare a Moscovei de a obține informații pentru a sabota infrastructura.
Supravegherea îmbunătățită a zonelor maritime ar trebui, de asemenea, să ajute țările să monitorizeze și să răspundă la degradarea mediului și la efectele schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea nivelului mării.
Autoritățile din Suedia, Germania și Danemarca investighează exploziile de pe conductele Nord Stream, care au fost construite pentru a furniza gaz rusesc în Europa. Ei au spus că exploziile au fost deliberate, dar nu au precizat cine ar putea fi responsabil.
***