Liderii europeni au încercat joi să obțină un loc la masa discuțiilor de pace din Ucraina, după ce președintele american Donald Trump a vorbit direct cu președintele rus Vladimir Putin și a anunțat începerea negocierilor.
La fel cu aliații europeni ai Ucrainei, China încearcă la rândul său să joace un rol în aceste dezbateri.
UE, luată prin surprindere de anunțul lui Trump
Mișcarea lui Trump, scrie Reuters, a trimis unde de șoc prin capitalele europene, care își doresc un rol central în negocierile de pace, deoarece atât războiul din Ucraina, dar și termenii păcii, au relevanțăpentru propria securitate a statelor UE.
„Este în joc pacea în Europa, de aceea noi europenii trebuie să fim aduși”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock pentru radio Deutschlandfunk într-un interviu.
Ajuns la o reuniune a NATO la Bruxelles, ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a avertizat împotriva „pacii prin slăbiciune”, care contrazice ideea Administrației Trump de „pace prin putere”.
Într-un semn al tensiunii dintre administrația americană și Europa, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că ar fi fost mai bine dacă Washingtonul nu ar fi oferit Rusiei ceea ce el a numit ”concesii” înainte de începerea discuțiilor de pace.
Ministrul lituanian al apărării, Dovile Sakaliene, a avertizat că Europa nu ar trebui să cadă „sub iluzia că domnul Trump și domnul Putin vor găsi soluția pentru noi toți”, deoarece aceasta ar fi o „capcană mortală”.
Ministrul leton de externe, Baiba Braže, a spus: „Includerea părții ucrainene în orice discuții de pace este de o importanță crucială”. El crede că, deși orice diplomație ar trebui să implice Kievul, „pentru a avea un acord de pace de succes, Rusia trebuie să fie slăbită pe câmpul de luptă. Politica, economia, religia, mass-media, sectorul privat, religia Rusiei – toate sunt orientate spre război. Astfel, Rusia trebuie să fie forțată la pace.”
Reacție americană: ”Lumea e norocoasă să aibă cel mai bun negociator de pe planetă”
La sediul NATO, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a apărat joi abordarea SUA, spunând că lumea este norocoasă să-l aibă pe Trump, „cel mai bun negociator de pe planetă, care aduce două părți împreună pentru a găsi o pace negociată”.
La ministeriala NATO de joi, de la Bruxelles, oficialul american a asigurat că încercările SUA de a negocia pacea între Ucraina și Rusia „cu siguranță nu sunt o trădare” a soldaților ucraineni care au luptat împotriva invaziei în ultimii trei ani.
Hegseth subliniază că SUA și-au făcut un „angajament incredibil” față de NATO, adăugând că nicio țară nu are un angajament mai mare față de misiunea Ucrainei decât SUA.
Poziția Kiev: ”Nimic fără Ucraina, nimic fără Europa”
Joi dimineață, ministrul ucrainean de externe Andrii Sibiha a subliniat că Kiev și Europa nu ar trebui să fie excluse din viitoarele discuții de pace. „Nimic nu poate fi discutat despre Ucraina fără Ucraina sau despre Europa fără Europa”, a declarat Sibiha pentru Le Monde.
Imediat după o discuție cu Donald Trum, ulterioară celei avute de președintele american cu președintele rus, președintele Volodimir Zelenski a declarat: „Nimeni nu își dorește pacea mai mult decât Ucraina. Împreună cu SUA, stabilim următorii pași pentru a opri agresiunea rusă și pentru a asigura o pace durabilă și de încredere. După cum a spus președintele Trump, haideți să o ducem la capăt.”
Prezent la ministeriala NATO de la Bruxelles, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a mulțumit statelor membre pentru sprijinul trecut și viitor, precizând: „În acest moment, mesajul este că noi continuăm, suntem puternici, suntem capabili și vom livra”.
China se oferă să organizeze o întâlnire Trump – Putin
China a prezentat o propunere de a organiza un summit între președinții rus Vladimir Putin și american Donald Trump pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina, scrie Wall Street Journal.
În ultimele săptămâni, oficiali chinezi au adresat o propunere echipei lui Trump, prin intermediari, de a organiza un summit între cei doi lideri și de a facilita eforturile de menținere a păcii după un eventual armistițiu, potrivit persoanelor din Beijing și Washington citate de ziarul american.
Întrebat despre relatările ziarului în cadrul unei conferințe de presă regulate de joi, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a declarat că ”nu are nicio informație de oferit”.
”China este fericită să vadă că Rusia și Statele Unite își consolidează comunicarea cu privire la o serie de probleme internaționale”, a declarat Guo Jiakun, purtătorul de cuvânt al MAE chinez.
Aliat al Rusiei, China a prezentat anul trecut și un plan de pace Rusia – Ucraina.
(Citește și: ”Discuție telefonică Trump – Putin de o oră și jumătate. Ce a anunțat președintele SUA”)
***