20 iunie, 2018

Comisia Europeană (CE) a decis ca, începând de vineri, o serie de produse americane să fie taxate la vamă cu 25%, valoarea tarifelor ridicându-se la 2,8 miliarde de euro.

Lista produselor (AICI-LINK) suprataxate include produse metalurgice și diverse mărfuri, precum bluejeans, bourbon sau motocicletele.

CE a mai precizat că va adopta ulterior măsuri similare care să acopere şi diferenţa de 3,6 miliarde euro, faţă de valoarea suprataxelor americane la importurile de oţel şi aluminiu din UE.


Măsura este o replică la decizia Administraţiei Trump de a introduce tarife vamale suplimentare de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru importurile de aluminiu.

Pe de altă parte, oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) sunt tot mai îngrijorați că un război comercial prelungit ar putea deraia creșterea economică a Zonei Euro și ar complica ieșirea din politica banilor ieftini.

În spatele „optimismului de faţadă” afirmat de factorii de decizie la forumul de politică al băncii din orașul portughez Sintra, oficialii de rang înalt au sugerat ameninţările de război comercial ale Administraţiei SUA umbresc perspectivele Zonei Euro şi a politicii BCE, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană este principalul partener economic al României, iar Zona Euro atrage cea mai mare parte a exporturilor româneşti.


„Protecţionismul va avea un impact mai mare decât cel estimat în prezent. Riscul planează şi asupra politicii BCE. Pieţele se vor trezi într-o zi că impactul nu a fost complet inclus în preţuri”, potrivit unei surse din BCE citată de Reuters.

BCE tocmai anunţase recent că achiziţiile sale de obligaţiuni vor fi reduse până la 15 miliarde euro pe lună în perioada octombrie – decembrie, după care vor înceta.

Achiziţiile de titluri suverane împreună cu reducerea ratei de dobândă de politică monetară până spre zero au fost pilonii campaniei de relaxare (quantitative easing – QE) menită să scoată Zona Euro din recesiune şi de sub efectele crizei declanşate în 2008.

BCE intenţionează să decidă, „cu prudență”, prima creștere a dobânzii cândva în toamna anului viitor, dar perspectiva depinde decisiv de impactul războiului comercial.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: