UE a elaborat un document-cadru, bazat pe eforturile existente și în desfășurare ale blocului, pentru a acorda Ucrainei angajamente de securitate de durată, potrivit unui proiect al serviciului diplomatic al blocului (SEAE), consultat de Euractiv.
Proiectul de document, din 8 aprilie, enumeră eforturile existente și în desfășurare ale UE – de la asistență politică, militară și financiară, până la angajamentul de a promova procesul de aderare a Kievului.
Angajamentele rămân în vigoare atâta timp cât Ucraina își urmează calea europeană
„Uniunea Europeană și Ucraina sunt de acord că angajamentele de securitate ale Uniunii Europene față de Ucraina vor rămâne în vigoare pe măsură ce Ucraina își urmează calea europeană”, se arată în proiectul documentului.
Opt țări — Marea Britanie, Franța, Germania, Danemarca, Canada, Italia, Țările de Jos și Finlanda — au semnat până acum acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina, ca parte a unui efort occidental mai amplu de a ajuta țara să combată agresiunea Rusiei. Oficialii ucraineni se așteaptă să fie semnate mai multe astfel de acorduri înainte de vară, inclusiv cu România și Polonia.
(Citește și: ”Ucraina negociază cu România un acord bilateral de securitate”)
Acordurile bilaterale se angajează să ofere în continuare ajutor militar și de securitate, sprijin pentru dezvoltarea bazei industriale de apărare a Ucrainei, instruirea soldaților ucraineni, partajarea informațiilor și cooperarea și sprijinul pentru apărarea cibernetică.
Deși nu se încadrează în apărarea reciprocă, de care ar beneficia în urma unei aderări la NATO, acordurile cu state membre UE, sau chiar cu Uniunea în ansamblu, ar asigura Ucraina de sprijinul continuu al Occidentului.
Angajamentele bilaterale rămân valabile
Angajamentele UE în materie de securitate și angajamentele naționale bilaterale de securitate încheiate între statele membre ale blocului și Ucraina „sunt complementare și se întăresc reciproc”, se arată în document.
UE va „facilita coordonarea între statele membre ale Uniunii Europene și va coopera cu alți parteneri pentru implementarea angajamentelor de securitate respective”, precizează textul pregătit de SEAE.
Zone în care angajamentele UE vor fi revizuite
Spre deosebire de unele acorduri de securitate națională, documentul UE nu enumeră noi angajamente, ci face referire la domenii în care sprijinul ar putea fi extins.
Recent creatul Fond de asistență pentru Ucraina – parte din Facilitatea europeană pentru pace (EPF) în afara bugetului UE, folosită pentru a rambursa parțial bani țărilor membre pentru armele pe care le furnizează Ucrainei – va avea un buget de 5 miliarde de euro pentru 2024.
(Citește și: ””Trebuie mai mult” – Cancelarul Scholz, apel către statele UE pentru a susține financiar Ucraina în războiul declanșat de Rusia”)
„Ar putea fi avute în vedere noi creșteri anuale comparabile până în 2027”, se arată în document, adăugând că nevoile „vor fi determinate de nevoile în evoluție ale forțelor armate ucrainene și vor completa eforturile bilaterale ale statelor membre ale UE”.
În ceea ce privește misiunea de pregătire militară a UE (EUMAM), documentul precizează că „țintele viitoare de pregătire ar trebui ajustate continuu, în ceea ce privește numărul și competențele, în funcție de nevoile de luptă exprimate de forțele armate ucrainene și în coordonare cu partenerii”.
Misiunea a antrenat până acum 46.000 de soldați ucraineni și este de așteptat să crească numărul la 60.000 până în vară.
În document, UE se angajează, de asemenea, să „favorizeze o mai mare cooperare între industriile lor de apărare, în spiritul Strategiei industriale europene de apărare (EDIS).”
Primirea Ucrainei în UE, o „investiție geo-strategică”
Potrivit unui proiect de propunere mai vechi al Comisiei Europene, din martie, Ucraina ar trebui să devină membru cu drepturi depline al schemei de sprijinire a industriei de apărare a UE (EDIS). Acest lucru ar ajuta UE să folosească expertiza Ucrainei, dar și să aducă Kievul mai aproape de aderare.
(Citește și: ”Ucraina intră în Uniunea Europeană cu industria de apărare”)
Angajamentele UE în materie de securitate se referă la primirea Ucrainei în UE ca la o „investiție geo-strategică”, subliniind că blocul va avea ca scop să ajute Kiev în agenda sa de reformă legată de procesul de aderare. Documentul UE se angajează să „consolideze cooperarea în materie de reziliență, cu accent pe combaterea amenințărilor hibride și cibernetice, a manipulării și interferențelor străine, precum și pe protejarea infrastructurii critice”.
Ambasadorii UE au o primă discuție pe document, aprobarea așteptată în următoarele săptămâni
Proiectul mai face referire la angajamentul pe termen lung al blocului față de sectorul de securitate al Ucrainei, la reforma managementului frontierelor și sprijinul în combaterea traficului de arme, a tranziției securității energetice și a siguranței nucleare.
Ambasadorii UE urmau să aibă un prim schimb de opinii cu privire la proiectul de document, cu scopul de a-l aproba în următoarele câteva săptămâni.
***