Uniunea Europeană modifică procedura pentru acceptarea de noi membri, intervențiile urmând, printre altele, să garanteze că ”dacă o parte îşi respectă obligaţiile, atunci şi cealaltă trebuie să facă la fel”.
Reforma este considerată necesară după ce Franța s-a opus lansării negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.
Metodologia revizuită pentru tratativele de extindere va fi prezentată în ianuarie și urmează să facă negocierile de aderare mai ”credibile şi predictibile pentru toate părţile”, a declarat comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, marți seara, la finalul Conferinţei interguvernamentale de aderare UE-Serbia.
Politica de extindere şi integrarea Balcanilor Occidentali în UE constituie ”un obiectiv strategic important pentru UE şi statele membre”, a explicat oficialul european, citat de Agerpres.
Anunţul intervine după ce în octombrie Franţa – susţinută de Danemarca şi Olanda – a blocat lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.
Parisul, Copenhaga şi Haga susţin că cele două ţări au nevoie de reforme suplimentare în administraţie şi în sistemul de justiţie, iar pentru declanşarea acestui proces este obligatorie unanimitatea statelor membre.
Opoziţia Franţei a înfuriat guvernul pro-occidental de la Skopje, care a schimbat numele ţării din Macedonia în Macedonia de Nord pentru a elimina obiecţiile formulate de Grecia, ce are în componenţă o provincie istorică numită Macedonia.
În luna noiembrie, Parisul a declarat că este nevoie de o reformă a procesului de extindere a UE şi că blocul comunitar ar trebui să se concentreze pe rezolvarea propriilor probleme înainte de a lua în considerare acceptarea de noi membri.
În prezent, procesul de aderare presupune negocierea a 35 de capitole, prin care statul candidat respectiv trebuie să-şi alinieze legislaţia la cea a Uniunii Europene. Capitolele pot fi negociate simultan, dar acordul de aderare poate fi convenit numai după încheierea tuturor capitolelor de negociere.
Ministrul de Externe al Macedoniei de Nord: Daţi-ne speranţă, primiţi-ne în Uniunea Europeană!
Uniunea Europenă trebuie să-şi respecte promisiunea de a începe negocierile de aderare cu Macedonia de Nord, mesajele de încurajare nu sunt de ajuns, a avertizat ministrul de Externe de la Skopje, citat de Agerpres.
Ţara nu va cădea în „capcana victimizării” după al treilea refuz al liderilor UE pentru deschiderea negocierilor de aderare, a dat asigurări Nikola Dimitrov.
Noua Comisie Europeană prezidată de germana Ursula von der Leyen doreşte să se meargă înainte cu procesul de aderare.
Comisarul european pentru extindere, ungurul Oliver Varhelyi, s-a declarat convins luni că UE „îşi va corecta greşeala” deschizând negocierile de aderare la începutul lui 2020.
„Promisiunile nu mai sunt suficiente”, a avertizat Nikola Dimitrov, venit la Bruxelles să participe la reuniunea miniştrilor de externe din UE.
„Cred că suntem într-un stadiu în care avem nevoie de o decizie pentru a le da cetăţenilor noştri speranţa că Europa ia cu adevărat în serios perspectiva noastră europeană”, a subliniat el.
Macedonia de Nord organizează în luna aprilie alegeri anticipate şi decepţia prilejuită de ultimul refuz riscă să fie exploatată de partidele naţionaliste, să îndepărteze ţara de UE şi să o apropie de Rusia.
Liderii celor şase ţări candidate din Balcanii de Vest – Macedonia de Nord, Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru şi Serbia – se întâlnesc cu omologii lor din UE pentru un summit la Zagreb, pe 6 şi 7 mai anul viitor.
Un răspuns
Incepe reforma UE-trebuie inceput de undeva si e foarte bine ca se cer indepliniri nu promisiuni. Ma rog, ne convine acum, suntem deja in UE si le-am facut/ le facem probleme cu, inca, repercusiuni minime.