16 februarie, 2022

ursula von der leyen presedinte comisia europeana

UE are un plan de rezervă pentru situația în care Moscova ar stopa livrările către statele membre, a declarat marți Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene.

Criza din Ucraina implică un „risc clar” de reducere a gazelor ruseşti către UE, a spus von der Leyen. Totuşi, a adăugat ea, primăvara nu este departe, iar creşterea temperaturilor ar însemna o scădere a cererii de energie pentru încălzire şi relaxarea situaţiei.

În ultimele luni, executivul Uniunii a discutat cu exportatori importanţi de gaze naturale lichefiate, cum ar fi Statele Unite, Qatar şi Egipt, pentru ca aceştia să îşi sporească livrările către Uniune, a spus von der Leyen, citată de DPA, agenție preluată de Agerpres.


Au avut loc, de asemenea, negocieri cu importatori cheie de gaze naturale lichefiate, precum Japonia şi Coreea de Sud, pentru ca aceştia să îşi pună propriile comenzi la dispoziţia UE.

Transportul de gaz lichefiat din Qatar ar putea fi redirecţionat spre Europa în loc de Japonia, cu acordul guvernanților de la Tokio, de exemplu.

Ca urmare a acestor eforturi, UE a importat o cantitate record de gaz lichefiat în luna ianuarie, aproximativ 10 trilioane de metri cubi.

De asemenea, UE şi-a extins reţeaua de conducte şi a crescut capacitatea terminalelor de gaze naturale lichefiate după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.


„Modelele noastre arată acum că avem șansa de a fi în siguranţă în cazul unei reduceri a aprovizionării sau a scăderii în continuare a livrărilor de gaze de către Gazprom”, a spus von der Leyen.

În cazul întreruperii totale a aprovizionării, vor trebui totuşi adoptate măsuri de urgenţă, a spus ea.

O reducere a livrărilor de către Rusia ca represalii pentru sancţiunile impuse de Occident în criza ucraineană ar putea să afecteze puternic statele membre.

În prezent, UE se bazează pe gaz pentru puţin sub un sfert din necesarul de energie, iar 90% din aprovizionarea cu gaze a Uniunii provine în prezent din Rusia, a spus von der Leyen. Aproximativ 40% din importuri sunt furnizate de Gazprom.

Pentru prima dată în istorie, în SUA toate terminalele de export gaze naturale lichefiate lucrează la capacitate maximă

Pentru prima dată în istorie, în acest moment, la toate cele şapte terminale de export de gaze naturale lichefiate din SUA se află nave cargo care încarcă GNL, un moment de referinţă care permite stabilirea unui nou record pentru exporturile SUA, pe fondul preţurilor ridicate şi tensiunilor din Europa.

Din cele cinci duzini de cargouri încărcate cu gaze naturale lichefiate din SUA care se află în prezent în marş, peste două treimi se îndreaptă spre Europa, unde nivelul scăzut al stocurilor de iarnă şi tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au dus la creşterea preţurilor de referinţă la gaze pe continentul european la aproape de şase ori peste preţul de referinţă din SUA.

Nava cargo sub pavilion grecesc Yiannis era ancorată în urmî cu două zile la terminalul Calcasieu Pass din Louisiana, pentru care lucrările de construcţie nici măcar nu s-au finalizat încă, dar care are aprobarea din partea autorităţilor federale de reglementare de a încărca gaze lichefiate încă din faza de pornire, conform Bloomberg, preluată de Agerpres.

Chiar dacă toate aceste cargouri vor rămâne simultan la chei pentru mai puţin de o zi, cererea pentru încărcătura lor a ajutat la stabilirea unui record de 376 milioane metri cubi de gaze naturale, care au trecut sâmbătă prin terminalele de export de GNL din SUA.

După ce terminalul Calcasieu Pass va funcţiona la capacitate maximă, cele şapte terminale din SUA vor putea exporta până la 393 milioane metri cubi de GNL în fiecare zi, ceea ce va consolida poziţia de lider a SUA în faţa Qatarului şi Australiei în topul celor mai mari furnizori mondiali, arată datele furnizate de Administraţia Americană pentru Informatii în Domeniul Energiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: