11 martie, 2014

Diplomaţii Uniunii Europene lucrează în prezent la setul de sancţiuni care ar putea fi aplicate Rusiei, din cauza absenţei măsurilor de calmare a situaţiei din Crimeea, a spus un purtător de cuvânt al Serviciului de Acţiune Externă al UE.

„Nu există niciun semn de calmare a situaţiei din partea Rusiei, iar astfel Uniunea Europeană nu va avea nicio alternativă decât să treacă imediat la interdicţii de călătorie, îngheţarea activelor şi anularea summit-ului UE-Rusia”, a spus oficialul european.

Liderii europeni au decis joi, la Bruxelles, că, dacă Rusia nu se va pune la masa negocierilor „în următoarele zile” cu autorităţile ucrainene, atunci Uniune Europeană va trece la următorul nivel de sancţiuni.


„Nu pot spune exact când vor fi impuse, dar pregătirile au început deja”, a spus Maja Kocijancic.

Pregătirea sancţiunilor UE durează câteva zile şi sunt elaborate de grupuri de specialişti şi ambasadorii statelor UE înainte de a fi prezentate spre aprobare miniştrilor. Dacă stul de sancţiuni nu este elaborat până la reuniunea de luni, 17 martie, a şefilor diplomaţiilor europene, atunci ele ar putea fi discutate direct de către şefii de stat şi de guvern, la Consiliul European de săptămâna viitoare de la Bruxelles.

Sancţiunile ar reprezenta pasul doi din cei trei asupra cărora liderii europeni s-au pus de acord să îi parcurgă în relaţia cu Rusia. Următorul ar consta în embargou asupra livrărilor de arme, restricţii comerciale şi alte măsuri care să vizeze elita rusă.

Avertismente din partea Franţei

Ministrul de externe francez, Laurent Fabius, a spus marţi că sancţiunile împotriva Rusiei ar putea fi impuse chiar din această săptămână, dacă Moscova nu va răspunde propunerilor occidentalilor de a calma situaţia din Ucraina. La fel ca şi cancelarul german, şi ministrul francez a spus, într-un interviu pentru postul de radio France Inter, că referendumul din Crimeea este ilegal, la fel ca şi anexarea regiunii la Federaţia Rusă.


Ministrul fabius a mai arătat că omologul său american, John Kerry, a trimis Moscovei o propunere de calamre a situaţiei. „Dacă răspunde pozitiv, John Kerry va merge la Moscova şi, în acel caz, sancţiunile nu se vor impune imediat. Dacă nu răspuns, sau dacă răspund negativ, atunci sancţiunile s-ar putea impune chiar din această săptămână”, a spus diplomatul francez.

Moscova a venit cu propria soluţie

„Noi nu primim pasiv propunerile colegilor noştri. Am pregătit cu ajutorul Consiliului de Securitate al Rusiei propunerile noastre”, a replicat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, citat de Vocea Rusiei.

Ele vizează „readucerea situaţiei în cadrul dreptului internaţional, ţinând cont de interesele tuturor ucrainenilor fără excepţie”, a explicat diplomatul rus, în urma unei înâtlniri cu preşedintele Vladimir Putin. Serghei Lavrov a mai anunţat că secretarul american de stat american, John Kerry, şi-a anulat vizita în Federaţia Rusă.

Între timp, Duma de Stat modifică o lege pentru a se permite anexarea la Federaţia Rusă a unor teritorii străine. Iar Parlamentul din Crimeea a adoptat declaraţia de independenţă faţă de ucraina, un pas premergător referendumului de duminică, prin care locuitorii regiunii sunt chemaţi să se pronunţe asupra alăturării la Federaţia Rusă.

Germania vorbeşte despre iminenţa deciziei privind noi sancţiuni pentru Rusia

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a spus marţi că UE trebuie să evite confruntarea cu Rusia, însă, în acelaşi timp, trebuie să pregătească măsurile care se impun în cazul în care Rusia nu dă înapoi.

„Dacă sfârşitul de săptămână va trece fără nicio schimbare a comportamentului Rusiei, atunci luni, la reuniunea miniştrilor de Externe, va trebui să discutăm următorul set de măsuri”, a spus diplomatul german.

El a adăugat că deocamdată dialogul nu a dat rezultate şi UE intră în criză de timp. Frank -Walter Steinmeier nu respinge ideea unui embargou asupra livrărilor de arme şi echipament militar rusiei, de către companii din ţări memb re ale UE şi NATO. Germania, al treilea exportator mondial de arme, nu are multe contracte cu Moscova, a precizat ministrul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: