Donald Tusk a anunțat că răspunsul Europei la cererile de reformare ale Marii Britanii vor fi încheiate în februarie, pentru a fi votate la Consiliul European din 18 – 19, iar acordul nu va conține compromisuri.
“Vreau să fiu foarte clar: Nu vor fi compromisuri pe valorile fundamentale, precum non-discriminarea și dreptul la libera circulație. În același timp, voi face totul pentru a găsi soluții” la solicitările britanicilor, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în fața parlamentarilor europeni.
“Referendumul este mai impredictibil decât oricând înainte. Momentul este esențial, și de aceea voi face tot posibilul pentru a ajunge la un acord în februarie. Nu va fi ușor, dar este încă posibil”, a adăugat acesta.
Problema Londrei: Beneficiile sociale și anii de până la primirea lor de către nou veniți
De cealaltă parte, Londra transmite mesaje că este dispusă la compromisuri, dar nu pe obiective, ci metode.
Marea Britanie este flexibilă în ceea ce privește cererea legată de beneficiile sociale acordate imigranților comunitari, a declarat marți ministrul de Externe, Philip Hammond, care și-a încheiat turul în cele 27 de capitale europene.
Londra a cerut la ultimul punct de pe lista cu reforme așteptate de la Bruxelles pentru ca Marea Britanie să nu se retragă din Uniune, o perioadă de răgaz de patru ani înainte ca muncitorii veniți din statele membre să primească beneficii sociale.
Este cel mai controversat subiect din lista englezilor, fiindcă ar provoca discriminare și ar îngrădi libertatea de mișcare a cetățenilor europeni.
Philip Hammond susține însă că interzicerea accesului la beneficii poate fi impusă și pe o perioadă mai mică, dacă măsura va fi compensată prin alte reglementări care vor avea același efect, de descurajare a venirii în Marea Britanie a muncitorilor din statele mai sărace ale Uniunii.
„Nu există un număr magic legat de cei patru ani, ci este doar un număr care, potrivit calculelor noastre, va fi suficient pentru a opri” aceste sosiri, a explicat ministrul.
El a explicat că oricine ar propune un interval mai mic ar trebui să prezinte un mecanism de compensare cu același efect de scădere a cifrelor imigrației.
Premierul David Cameron speră să ajungă la un acord cu Bruxellesul până la summitul UE de luna viitoare.
Comentatorii cred că referendumul pentru ieșirea sau rămânerea în UE va avea loc la începutul lunii iunie, dacă se va ajunge la un acord în februarie.
Dacă acordul va fi amânat până în martie, va fi greu ca referendumul să mai poată fi organizat înainte de august, pentru că David Cameron își dorește trei luni de campanie pe acest subiect, iar în mai au loc alegerile locale.
La începutul anului 2015, ipoteza părăsirii Uniunii Europene părea foarte improbabilă. Între timp, criza refugiațilro și inetrminabilele probleme din zona euro au schimbat balanța, scrie The economist – distanța dintre cele două tabere s-a redus, iar acum pare că s-a inversat, cei în favoarea părăsirii blocului comunitar fiind mai numeroși.
Lista Marii Britanii
Suveranitate.
Puteri sporite acordate parlamentelor naţionale, care să poată bloca legislaţia europeană.
Marea Britanie cere un sistem de cenzură, care să permită statelor membre să modifice sau să respingă directivele europene considerate nepotrivite.
Teoretic, acest mecanism ar trebui să fie aprobat de toate statele membre, nu impus de Marea Britanie.
Zona Euro şi restul.
Recunoaşterea explicită a faptului că euro nu este singura monedă a UE, mişcare care ar asigura statele care nu fac parte din uniunea monetară că nu sunt dezavantajate.
Marea Britanie vrea ca statele care nu fac parte din Zona Euro să fie ferite de efectele unei posibile uniuni fiscale şi să primească asigurări că nu va mai contribui la bailout-urile viitoare.
Integrare.
Marea Britanie doreşte să nu fie obligată să participe la eforturile de construcţie a unei Uniuni mai strânse, care în viitor ar putea conduce la constituirea unei Uniuni politice.
Beneficii sociale.
Restrângerea accesului la beneficii sociale ale migranţilor. Concret, Marea Britanie doreşte să blocheze aceste cereri formulate de nou-veniţii în Regat, aceştia putând să aibe acces la beneficii sociale doar după 4 ani de la obţinerea rezidenţei.