Comisia Europeană insistă ca Republica Cehă să reglementeze după model european conflictul de interese și a transmis guvernului că, în lipsa modificărilor legislative solicitate, blochează plățile care implică companii deținute de fonduri fiduciare.
Presiunile, scrie Politico, apar după suspiciuni de lungă durată că premierul ceh Andrej Babiš (foto) ar fi putut beneficia în mod necorespunzător de astfel de aranjamente. Situația a determinat Bruxelles-ul să emită recomandări pentru schimbări sistemice ale modului în care Cehia gestionează fondurile europene.
În 2017, Andrej Babiš a plasat masivul său conglomerat agro-chimic Agrofert sub tutela a două fonduri fiduciare.
Într-un audit din 2019, făcut public la începutul acestui an, Comisia Europeană a constatat că prim-ministrul avea încă o influență „directă” și „indirectă” asupra acestor fonduri fiduciare. În consecință, se spunea, „toate subvențiile” acordate Agrofert începând din februarie 2017 au încălcat legea privind conflictul de interese.
După apariția acestui audit, autoritățile cehe nu au mai cerut decontarea din fonduri europene a activitățile menționate în audit, dar problema a generat preocuparea Bruxelles pentru respectarea regulilor privind conflictele de interese în Cehia.
Acum, Comisia Europeană a trimis la Praga o scrisoare prin care cere autorităților care desfășoară programe sociale și de dezvoltare regională finanțate de UE să nu ceară rambursarea plăților către companiile controlate de fonduri fiduciare pentru că va refuza acest tip de plăți.
Scrisoarea, trimisă săptămâna trecută, cere Cehiei să adopte recomandările formulate în cadrul auditului din 2019. Auditul a recomandat Republicii Cehe „să îmbunătățească sistemele de gestionare și control existente” pentru „a se asigura că nu se acordă subvenții” cu încălcarea legislației privind conflictul de interese.
Comisia, a confirmat luni un purtător de cuvânt, se așteaptă ca „autoritățile cehe să pună în aplicare toate recomandările prezentate în raportul de audit”. Comisia Europeană „va întrerupe orice cerere de plată viitoare pentru astfel de companii în așteptarea momentului în care problema va fi rezolvată”, a spus purtătorul de cuvânt.
Andrej Babiš, care a respins permanent acuzațiile că ar fi beneficiat direct de finanțare europeană, nu a răspuns solicitării de comentarii formulate de Politico.
În iunie, Parlamentul European a solicitat într-o rezoluție în care cere „asigurarea faptului că entitățile de afaceri aflate sub controlul premierului Babiš încetează să mai primească orice finanțare din fondurile UE”.
„Plățile, fie din bugetul național al UE, fie din bugetul ceh, către companiile controlate în cele din urmă de prim-ministrul Babiš sau de membri ai guvernului ceh trebuie oprite până când cazurile de conflict de interese vor fi rezolvate pe deplin”, cere rezoluția PE.
Procuratura cehă a anunţat în iunie că poliţia a cerut parchetului inculparea premierului Andrej Babis în legătură cu un dosar de presupusă fraudă cu subvenţii europene. Conform poliţiei, oficialul ar fi deturnat subvenţii de aproape 2 milioane de euro.