fbpx

10 februarie, 2025

Guvernele UEvor putea crește cheltuielile militare fără a încălca regulile bugetare ale blocului, în baza unor planuri de a crește ceea ce poate fi clasificat drept investiție în apărare.

Costurile cu personalul militar și întreținerea echipamentelor – care în prezent sunt luate în considerare pentru cifrele deficitului unei țări – ar putea fi luate în considerare alături de cheltuielile de bază pentru apărare, au declarat pentru Politico patru oficiali europeni.

Europa caută modalități de a-și finanța nevoile de apărare în contextul în care președintele Statelor Unite, Donald Trump, cere majorarea cheltuielilor pentru apărare la 5% din produsul intern brut.


Solicitarea lui Donald Trump contravine regulilor UE care urmăresc să mențină deficitele bugetare naționale la mai puțin de 3% din PIB și datoria publică la cel mult 60% din PIB.

Comisia analizeazăm acum posibilitatea de a acorda mai mult timp pentru a ajunge la aceste niveluri dacă investesc în apărare. De asemenea, aceștia pot scăpa de procedura de deficit excesiv dacă cheltuielile lor suplimentare sunt legate de apărare.

Definiția mai largă propusă – care este încă doar o opțiune luată în considerare – ar fi un cadou pentru țările cu bugete supraîncărcate, cum ar fi Italia sau Franța, sau state precum Polonia, care se află în prezent sub monitorizarea Comisiei pentru un deficit excesiv, în ciuda cheltuielilor masive pentru apărare.

Planul este de a include în categoria ”cheltuieli de apărare” și cheltuielile cu angajări suplimentare în armată sau cheltuieli de întreținere/modernizare echipamente, nu doar” achizițiile de echipamente noi”.

Extinderea definiției cheltuielilor pentru apărare este parte a „măsurilor extraordinare” pentru a spori capacitatea militară a blocului pe care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen le susține.


decizie cu privire la aceste „măsuri extraordinare” va fi luată relativ curând.

Oficiali ai ministerelor europene de finanțe lucrează de ceva timp cu departamentul economic al Comisiei pe această temă, au declarat mai mulți diplomați UE.

(Citește și: ”România, Grecia, Polonia și Lituania au cerut UE exceptarea de la calculul deficitului a cheltuielilor de Apărare”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: