20 aprilie, 2023

UE pregătește restricții de urgență la importurile de cereale din Ucraina și cedează astfel la presiunea Poloniei, României, Ungariei și Slovaciei în legătură cu afluxul de produse alimentare ieftine, arată Financial Times, care citează surse din cadrul Comisiei Europene.

Comisia Europeană ar accepta să interzică importul de cereale și semințe de floarea soarelui și rapiță în cele cinci state, cele mai afectate (BG, RO, PL, SK și HU) cu excepția tranzitului către alte state membre ale UE sau non-UE, a declarat un oficial de rang înalt al UE.

Ungaria interzice importul de miere și produse de carne

Însă Ungaria și Polonia doresc interzicerea mai multor produse alimentare provenite din Ucraina, dată fiind calitatea îndoielnică a acestora, non-conforme cu regulamentele UE sau a prețului foarte mic care destabilizează piețele interne.


De fapt, Ungaria a anunțat deja că a adăugat începând de azi pe lista interdicțiilor și importurile de miere și anumite produse din carne, pe lângă cereale și semnițe de floarea soarelui și rapiță până pe 30 de iunie, a declarat joi șeful de cabinet al premierului, crescând presiunea asupra Bruxelles-ului pentru a extinde măsurile propuse la nivelul Uniunii Europene.

Interdicția maghiară a importurilor de cereale și mărfuri agricole principale „cuprinde în total 25 de produse, dintre care cele mai importante sunt cerealele, semințele de rapiță și de floarea soarelui, făina, uleiul, mierea și anumite preparate din carne”, a spus Gergely Gulyas, șeful de cabinat al premierului Viktor Orban.

Anunțul guvernului de la Budapesta a venit după ce ministrul maghiar al Agriculturii, Istvan Nagy, a cerut extinderea interdicției de import la nivelul UE pentru a include „ouăle, mierea și carnea de pasăre”, într-o postare pe Facebook.

Nagy a mai declarat miercuri agenției de presă de stat MTI că Ungaria va continua să permită tranzitul cerealelor ucrainene, asigurând intrarea și ieșirea din țară a acestor transporturi „într-o manieră controlată”.

Polonia se raliază poziției Ungariei


Și ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a anunțat joi că lista produselor alimentare interzise la import trebuie extinsă, ceea ce pune în dificultate Comisia Europeană care vrea să blocheze cât mai puține produse provenite din Ucraina.

„Am discutat propunerile noastre, lista noastră este mult mai largă – lapte, carne de pasăre, miere”, a declarat Robert Telus într-o conferință de presă, conform Reuters.

El a mai declarat miercuri că negocierile cu Bruxelles-ul vor continua la începutul săptămânii viitoare, deși comisarul pentru Comerț, a cerut un rezultat al discuțiilor până vineri.

„Am convenit astăzi că vom continua aceste discuții… Următoarea întâlnire va avea loc la începutul săptămânii viitoare – luni, marți”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, pentru TVP Info.

„Noi, ca țări din prima linie, dorim să convingem Uniunea Europeană că trebuie să ne protejăm și de alte produse”, a spus el, fără a oferi alte detalii.

Comisia dorește rezolvarea rapidă a diferendului

Măsura extrem de neobișnuită reprezintă o încercare de a regulariza o serie de măsuri unilaterale luate de un grup de state membre din Europa de Est, care au contestat competențele principale ale UE în materie de politică comercială.

Comisia a declarat că va acționa numai dacă guvernele renunță la măsurile actuale, ceea ce nu au fost încă de acord să facă. Comisia va face acest lucru făcând uz de o competență rar utilizată și va limita noile măsuri de salvgardare doar la câteva state membre și nu la întregul bloc comunitar.

Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia se numără printre statele care au anunțat în ultimele zile interdicții privind produsele alimentare din Ucraina, în ciuda avertismentelor de la Bruxelles că acțiunile lor sunt potențial ilegale. România a cerut miercuri Ucrainei să stopeze ea însăși exportul.

După o întâlnire cu cele cinci țări miercuri seară, comisarul pentru comerț Valdis Dombrovskis și comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski au declarat că au în vedere o „soluție rapidă”. Într-o declarație comună, aceștia au spus: „Am subliniat importanța urmării rapide a unei abordări comune a UE, mai degrabă decât a unor soluții unilaterale, pentru a evita interdicțiile multiple și soluțiile care pun în pericol piața internă.”

UE a renunțat la tarifele și cotele pentru produsele alimentare din Ucraina, o putere agricolă, după invazia la scară largă a Rusiei de anul trecut. Rezultând din temerile că lumea ar putea rămâne flămândă, regimul era menit să dureze până în iunie anul viitor.

Cu toate acestea, o mare parte din cerealele ucrainene care au intrat în bloc au rămas în țările vecine și au redus prețurile pe plan local. UE dorește să prelungească regimul comercial de război cu Ucraina atunci când acesta va expira, dar versiunea revizuită va avea prevederi mai puternice care să permită UE să ia măsuri pentru a-și „proteja” mai rapid propria piață în viitor, se arată în scrisoarea lui von der Leyen.

Convoaie pentru tranzitul de cereale

Bruxelles-ul va organiza convoaie de camioane, trenuri și barje pentru a transporta cerealele în porturi, de unde vor fi trimise în țările care au nevoie de ele, a declarat un alt oficial. De asemenea, va crește capacitatea fluviului Dunărea. Până acum, mulți operatori comerciali au refuzat să plătească pentru acest transport, deoarece costă mai mult decât comerțul maritim tradițional prin Marea Neagră.

Norbert Lins, președintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, a declarat pentru FT că Bruxelles-ul ar trebui să cumpere el însuși cerealele și să le expedieze către țările terțe. „Comisia are instrumentele necesare și ar trebui să le folosească”, a spus el.

Rămâne neclar cum ar fi finanțat și organizat acest lucru, scrie Financial Times. Spania a încercat să subvenționeze un tren pentru a transporta cereale pe continent, dar a fost mult mai ieftin să importe din America Latină, a declarat oficialul.

În conformitate cu acordul de liber schimb UE-Ucraina încheiat în 2016, importul celor mai sensibile produse agricole din Ucraina a fost supus unor tarife și cote. După ce Rusia a invadat Ucraina, UE a fost de acord să suspende toate tarifele până în iunie 2023, iar Comisia a propus recent prelungirea acestei suspendări cu încă un an.

România este singura țară din prima linie care nu a interzis până în prezent importul de produse aagricole din Ucraina.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea s-a apărat în ședința de guvern de joi afirmând că a luat măsuri rapide pentru protejarea fermierilor români.

Premieul Ciucă anunță alocarea a 10 mil. de euro pe lângă cele 10 mil. de la UE

Ministrul Petre Daea cerut protecția guvernului față de valul de acuzații privind incompetența sa în domeniul pe care îl păstorește: „Să nu mă lăsaţi singur, fraţilor, că sunt multe puşti pe mine”. El a susținut că a luat măsuri „mai rapide decât pe front” pentru a-i proteja pe fermierii români.

La începutul ședinței Guvernului, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Executivul va aproba o hotărâre prin care să fie asigurate mecanismele de alocare a 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru fermieri, spunând că în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial aceştia vor putea să îşi depună documentele la APIA pentru a primi banii.

Ciucă a spus că pe agenda Guvernului se află soluţionarea problemelor fermierilor şi a procesatorilor din industria alimentară și că trebuie găsite soluţii prin care aceştia să nu fie afectaţi, iar în același timp România să continue să sprijine Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: