UPDATE: Separatiştii anunţă participare masivă la referendumuri: 71,4% prezenţă în regiunea Doneţk (la orele 20.00) şi 79% în regiunea lugansk (ora 18.00).
În oraşele Doneţk şi Lugansk ar fi votat 80 de procente din electorat, respectiv 76%.
Denis Pushilin, guvernatorul instalat de separatişti în regiunea Doneţk a declarat că trupele ucrainene vor fi considerate ilegale şi de ocupaţie, după anunţarea rezultatelor referendumului, potrivit agenţiei Interfax.
Acţiunile antiteroriste ale guvernului ucrainean au continuat în mai multe localităţi controlate de rebelii proruşi, şi în ziua referendumurilor.
UPDATE: Uniunea Europeană nu recunoaşte „pretinsul referendum” organizat în localităţile aflate sub controlul separatiştilor proruşi,
„Pretinsele referendumuri sunt ilegale, iar noi nu le vom recunoaşte rezultatele”, a anunţat Maja Kocijancic, purtător de cuvânt a comisarului european Catherine Ashton.
Referendumul organizat de separatişti proruşi în estul Ucrainei a început duminică dimineaţa, peste şapte milioane de oameni fiind aşteptaţi să spună dacă sunt de acord cu independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk, un prim pas spre anexarea acestora la Federaţia Rusă.
Pe buletinele de vot sunt imprimate întrebările: „Aprobaţi independenţa republicii populare Doneţk?” şi „Aprobaţi independenţa republicii populare Lugansk?”.
Referendumurile au fost declarate ilegale de către administraţia de la Kiev şi de către statele occidentale, însă autorităţile ucrainene nu au putut împiedica desfăşurarea acestora, deoarece nu mai deţin controlul asupra unei mari părţi din estul ţării.
Referendumul se desfăşoară în cel puţin 12 oraşe din regiunile Doneţk şi Lugansk, care alcătuiesc bazinul minier Donbas, la frontiera cu Rusia. Aceste localităţi se află sub controlul rebelilor separatişti, care nu recunosc autorităţile interimare instalate la Kiev în urma înlăturării lui Viktor Ianukovici de la putere, la sfârşitul lui februarie.
Statele Unite au reafirmat sâmbătă seara că nu vor recunoaşte rezultatul votului organizat duminică de către separatişti proruşi în estul Ucrainei, care ar putea conduce la secesiunea acestei părţi a ţării, relatează AFP.
Aceste scrutine sunt „ilegale în virtutea dreptului ucrainean şi sunt o tentativă de creare a unor disensiuni şi tulburări”, a declarat Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, citată într-un comunicat.
„Dacă aceste referndumuri au loc, ele încalcă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a Ucrainei. Statele Unite nu vor recunoaşte rezultatele acestor referendumuri ilegale”, se mai spune în comunicatul citat de MEDIAFAX.
Explozii la Slaviansk
Referendumul se desfăşoară în regiunea Slaviansk în stare de război civil. Sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa, corespondenţii străini au relatat că s-au auzit mai multe explozii şi tiruri.
În această zonă, aflată sub controlul separatiştilor, guvernul ucrainean a declanşat pe 2 mai o amplă acţiune antiteroristă, soldată deja cu mai mulţi morţi.
Confruntările au fost reluate duminică dimineaţa în satul Andriivka, pe „linia frontului”, la intrarea din sudul localităţii cu 110.000 de locuitori, încercuite de către forţele ucrainene, a declarat pentru AFP Stela Horoşeva, o purtătoare de cuvânt a insurgenţilor proruşi de la Slaviansk, preluată de MEDIAFAX.
„Există victime”, a adăugat ea, fără să fie în măsură să ofere un număr al acestora.