28 august, 2023

Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria (care nu este un vecin direct al Ucrainei) au declarat săptămâna trecută că doresc ca UE să prelungească interdicția care urmează să expire pe 15 septembrie, până la sfârșitul anului, pentru a-și apăra proprii fermieri.

Aceste cinci state au amenințat că vor lua măsuri naționale dacă UE nu va extinde restricțiile, pe care Comisia Europeană le autorizase pentru blocarea comercializării grâului pe teritoriul lor, a porumbului ucrainean, a rapiței și a floarea soarelui.

Ucraina se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale impuse de ţările vecine, după ce vor expira restricţiile UE, în 15 septembrie, a afirmat luni ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, în timpul vizitei la Praga, transmite Reuters.

„Ne opunem categoric, deoarece această măsură ar încălca regulile pieței comune”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

„Această regulă va încălca Acordul de Asociere Ucraina-UE, dar mai presus de toate va fi împotriva principiului solidarității pe care se bazează Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Kuleba a spus că țara sa este pregătită să colaboreze cu cei cinci membri ai UE pentru a găsi o soluție la această problemă.

„Dacă se comportă astfel, nu vom avea de ales decât să ne apărăm cu înverșunare drepturile noastre și ale fermierilor ucraineni”, a adăugat Kuleba.

Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia cer prelungirea interdicției importurilor de cereale


În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în alte țări. Această interdicţie urmează să expire pe 15 septembrie.

Vineri, ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat că Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia sprijină extinderea, până la finalul anului, a interzicerii de către UE a importurilor de cereale din Ucraina către acele ţări.

„Sprijinim interzicerea importurilor în ţările noastre până la finalul anului. Vreau să spun, chiar în cazul în care nu se aprobă prelungirea, unele ţări vor introduce propriile lor restricţii. Declaraţia noastră este clară”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, la o conferinţă de presă.

Subvenții pentru tranzitul de cereale

De asemenea, miniştrii Agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia au fost de acord să sprijine subvenţiile pentru tranzitul cerealelor şi vor ca alte produse să fie adăugate pe lista interdicţiilor de import, cum ar fi zmeura, în cazul Poloniei, a adăugat el.

Ministrul român ale Agriculturii a transmis că a mai solicitat Comisiei Europene acordarea unui sprijin pentru fermierii români de 30 euro pe tonă pentru exportul cerealelor din România.

„Ştim că Portul Constanţa a fost destul de aglomerat, iar cheltuielile cu transportul ale fermierilor români au crescut foarte mult. De aceea am solicitat comisarului inclusiv acordarea unui sprijin de 30 euro pe tona de cereale pentru exportul cerealelor din România, având în vedere creşterea preţurilor la transport pentru fermierii români.

30 euro/tonă, subvenție pentru exportul de cereale românești

Putem vedea pe bursă că preţul unei tone de cereale este de 200 de euro, iar aproape 50-60 euro reprezintă costuri cu transportul, diferenţa fiind foarte mare faţă de anii precedenţi. Astfel, în Consiliul de miniştri, din data de 17 sau 18 septembrie voi reveni cu această solicitare. Consider că suntem îndreptăţiţi, ca stat, să dăm fermierilor români acest ajutor, dacă aproape 70% din tranzitul cerealelor din Ucraina s-a mutat pe teritoriul României”, a explicat el.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a subliniat că analizează suplimentarea listei supusă interdicţiei cu două noi produse, respectiv miere şi ulei comestibil.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: