Liderii europeni – Angela Merkel, Francois Hollande, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko – au intensificat discuţiile telefonice după momentul la care încetarea focului în estul Ucrainei trebuia să intre în vigoare.
Decizia de joi, în urma unei astfel de discuţii, este că observatorii OSCE vor avea acces în toate zonele din estul Ucrainei, unde au loc încă confruntări, se arată pe site-ul preşedintelui Petro Poroşenko, citat de Reuters.
Cei patru lideri au condamnat încălcarea armistiţiului din ultimele zile şi au căzut de acord asupra faptului că măszrile decise la Minsk trebuie implementate “strict şi în integralitate”.
Pe de altă parte, preşedintele Ucrainei a cerut un mandat al ONU pentru forţe menţinere a păcii să supravegheze şi să urmărească încetarea focului, după ce confruntările au continuat în Debalţeve. O misiune a UE ar fi cel mai bun format, crede preşedintele Poroşenko.
Ar ajuta la garantarea securităţii “într-o situaţia în care promisiunea de a face pace nu este respectată”, a spus preşeintele în timpul unei reuniuni a consiliului naţional de securitate şi apărare care a avut loc miercuri seara.
Rusia a reacţionat vehement împotriva unei astfel de idei. Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU, catalogat solicitarea Ucrainei pentru forţe de menţinere a păci ale ONU drept o mişcare distructivă.
Solicitarea preşedintelui ucrainean “suscită suspiciunea că vrea să distrugă acordurile de la Minsk”, a argumentat ambasadorul rus. Vitali Ciurkin susţine că ideea preşedintelui Poroşenko caută o nouă schemă în loc să facă ceea ce trebuie să facă potrivit acordurilor.
Separatiştii ruşi au criticat şi ei această propunere. Prezenţa unor forţe de menţinere a păcii ar fi o încălcare a acordurilor de la Minsk, a spus şi liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, şi a cerut liderilor europeni să îl determine pe preşedintele ucrainei să îşi respecte partea sa de înţelegere.
Şeful FSB invitat de SUA la Washington
O analiză a companiei Stratfor atrage atenţia asupra vizitei discrete pe care şeful FSB, Alexander Bortnikov (foto), unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia, o face la Washington începând de miercuri.
Statfor pune totul în contextul preocupării Moscovei faţă de relaţia sa cu SUA. Rusia îşi exprimă tot mai des şi mai vocal temerile privind o eventuală livrare de armament de către SUA Ucrainei, cred analiştii americani.
Şi aduc câteva argumente: la Budapesta, Vladimir Putin a spus că serviciile ruse de informaţii au descoperit că SUA au început deja livrarea de armament, dar nu a precizat dacă este vorba despre armament letal.
Un alt reprezentant al Moscovei, preşeidntel Dumei, Serghei Narâşchin, a spus şi el miercuri că livrarea de arme letale de către SUA ar încălca acordurile de la Minsk, iar Kievul şi Washingtonul vor trebui să îşi asume această vină.
Analiştii Stratfor spun că Rusia are nevoie de propriul deal cu SUA pentru a evita escaladarea tensiunilor şi că preşeidntele Obama încă nu şi-a dezvăluit strategia în privinţa situaţiei din Ucraina.
Prezenţa lui Alexander Bortnikov la Washington suscită noi raţionamente, susţin analiştii americani. Iată aprecierile şi argumentele lor:
Şeful FSB (fostul KGB) este unui dintre cei mai influenţi oameni din Rusia, iar de la începutul crizei din Ucraina este unul dintre puţinii şi cei mai de încredere confidenţi ai preşedintelui Putin.
Şeful serviciului de informaţii rus nu obişnuieşte să călătorească şi nu a fost niciodată în SUA până acum, deşi este de 7 ani în fruntea FSB. Spre deosebire de predecesorul său, Nikolai Patruşev, care era un frecvent vizitator la Washington.
Bortnikov nu poate călători în ţările UE şi Canada, întrucât se află pe lista neagă, a celor cu interdicţii, însă nu se regăseşte şi pe lista SUA. “Asta înseamnă că cineva în SUA îl consideră un negociator serios”, este aprecierea experţilor Stratfor.
Oficial, şeful FSB se află în SUA pentru a participa la reuniunea organizată de Casa Albă, Summit-ul pentru Combaterea Extremismului Violent. Plecarea sa a fost discretă, instituţia pe care o conduce a dat un comunicat după ce acesta ajunsese deja la reuniunea de două zile din capitala americană. Nu are anunţate alte întâlniri, cel puţin nu anunţate.
Este însă de remarcat că se află în SUA la invitaţia departamentului de Stat şi a Casei Albe, organizatorii evenimentului.
Analiza Stratfor atrage atenţia asupra momentului vizitei şi a persoanei şefului FSB: are loc într-un moment în care se încearcă implementarea acordului de încetare a focului. Este unul dintre puţinii oameni de încredere ai liderului de la Kremlin. Ca şef al FSB cunoaşte în detaliu susţinerea pe care Rusia a acordat-o separatiştilor, dar şi mişcările SUA în regiune. Este economist şi înţelege presiunea creată de sancţiunile impuse Moscovei. Prin urmare, este persoana cea mai potrivită pentru a discuta cu SUA toate aceste aspecte, consideră experţii de la Stratfor.