24 februarie, 2022

Înainte de summit-ul de urgență convocat joi seară de Bruxelles, Ucraina a transmis liderilor UE o listă de solicitări de ajutor. Pe lângă apelul de a pune capăt „afacerilor” cu Rusia, Kievul dorește ca UE să activeze Mecanismul pentru Protecție Civilă pentru ucraineni.

Documentul, redactat de diplomații ucraineni din Bruxelles și consultat de The Guardian, mai cere liderilor UE blocarea licențelor de software pentru echipamente militare și civile în Rusia și Belarus.

În document se solicită, de asemenea, impunerea „celor mai aspre măsuri împotriva Belarus, care a sprijinit în mod direct [invazia pe scară largă] a Rusiei”.


Lista de solicitări ucrainene conține și puncte foarte sensibile. E vorba de solicitări pentru:

  • blocarea sau bruierea sistemelor rusești de navigație prin satelit în aer
  • blocarea sistemul rusesc de navigație prin satelit Glonass, inclusiv blocarea semnalului acestuia peste Marea Neagră, Marea Azov, Belarus și spațiul aerian ucrainean.
  • furnizarea de echipamente de apărare antiaeriană și antirachetă,

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru joi un summit extraordinar al șefilor de state și guverne din UE, pentru a discuta criza ruso-ucraineană și măsurile blocului comunitar. Summitul va fi cu prezență fizică și va începe la ora 21.00, ora României.

Miza principală a reuniunii o reprezintă unanimitatea pe sancțiunile impuse Rusiei. ”Opțiunea nucleară”, care lipsește deocamdată din lista oficială, o reprezintă eliminarea Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT.

State precum Polonia, Estonia, Letonia și Lituania doresc ca eliminarea Rusiei din sistemul SWIFT să facă parte din cel mai nou pachet de sancțiuni care va fi anunțat puțin mai târziu joi, în timp ce țări ca Germania, Italia, Ungaria și Cipru, care au legături economice mai strânse cu Rusia, nu doresc acest lucru.


Un diplomat de top al UE afirmă că în acest moment „are loc o conversație”, dar că e de părere că ”interesele economice ale statelor europene vor triumfa”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: