17 august, 2014

Armata ucraineană preia controlul parţial asupra oraşului Lugansk, pe fondul confruntărilor armate din estul ţării, care nu scad în intensitate.

Un avion MiG 29 al forţelor armate ucrainene a fost doborât duminică de separatişti în est.

Convoiul umanitar din Rusia a ajuns la graniţa cu Ucraina dar Crucea Roşie a oprit convoiul în aşteptarea unor asigurări că transportul nu va fi atacat pe durata deplasării în zona de conflict.

Evoluţii ale conflictului din est


“Forţele ucrainene au preluat controlul asupra comisariatului de la Jovtnevî (nord-est) şi a arborat steagul ucrainean”, în urma unor confruntări armate în cartierul Valîka Vergunka din Lugansk, a anunţat duminică Andrii Lîsenko, purtător de cuvânt militar de la Kiev.

Andrii Lîsenko a mai anunţat că Moscova continuă să furnizeze echipamente şi arme rebelilor din est, acuzând Rusia că a trimis în Ucraina lansatoare de rachete de tip Grad şi că drone ruseşti încalcă în mod repetat spaţiul aerian ucrainean.

Un avion de vânătoare de tip MiG-29 aparţinând armatei ucrainene a fost doborât duminică de către separatişti în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, zonă spre care ar urma să se îndrepte convoiul despre care Moscova afirmă că are caracter umanitar.

Aceste evoluţii creează un context tensionat pentru reuniunea de la Berlin de duminică după-amiaza între şefii diplomaţiilor germană, franceză, rusă şi ucraineană, o încercare de a mai calma tensiunile provocate vineri, după ce Kievul a anunţat că a „distrus” o parte a unei coloane de blindate ruseşti.


Pătrunderea acestei coloane pe teritoriu Ucrainei, observată de către jurnalişti britanici şi confirmată de către Kiev, a provocat un val de reacţii de indignare din partea occidentalilor.

Livrări de armament şi mercenari

Într-o convorbire telefonică, sâmbătă, vicepreşedintele american Joe Biden şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko au apreciat că trimiterea unor coloane de blindate ruseşti în Ucraina şi livrarea de armament sofisticat forţelor separatiste contrazic dorinţa de ameliorare a situaţiei umanitare a populaţiilor din estul ucrainei.

Cancelarul german Angela Merkel şi Petro Poroşenko au pledat, într-o convorbire telefonică, tot sâmbătă, pentru “oprirea livrărilor de armament” ale Rusiei în Ucraina.

Moscova, care a dezminţit întotdeauna că trupe sau material ruseşti au trecut frontiera, însă “premierul” separatist Aleksandr Zaharcenko a declarat, potrivit unei înregistrări video difuzate vineri, că a primit “150 de echipamente militare, inclusiv 30 de tancuri şi alte blindate, iar aproximativ 1.200 de oameni au fost antrenaţi timp de patru luni pe teritoriul rusesc”, adăugând că întăririle sosesc “la momentul crucial”.

Situaţia convoiului

Suspectat de Kiev şi Occident că este trimis pentru a servi ca pretext în vederea unei intervenţii ruseşti, convoiul umanitarera era oprit duminică la graniţa cu Ucraina.

Reprezenantul Comitetului Internaţional al crucii Roşii în Rusia, Pascal Cuttat, privea “în general”, duminică dimineaţa, camioanele, dar inspecţia oficială care să permită convoiului să treacă frontiera în Ucraina, nu a început, au declarat pentru AFP purtători de cuvânt ai CICR.

“Mă îndoiesc că inspecţia oficială va începe astăzi (duminică)”, a subliniat Viktoria Zotikova, de la Crucea Roşie Moscova.

“Situaţia convoiului nu s-a schimbat”, a declarat, la Kiev, Serghii Astahov, un purtător de cuvânt al grănicerilor ucraineni, care se află, de asemenea, la faţa locului.

Pentru a pătrunde pe teritoriul ucrainean, Crucea Roşie cere părţilor implicate în conflict asigurări ferme că transportul nu va fi atacat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: