19 noiembrie, 2021

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca ocupă locul 7 mondial în domeniul de cercetare dedicat tehnologiilor Carbon Capture and Storage (CCS), susține site-ul instituției.

Ierarhia, realizată la nivel internaţional şi publicată recent în Science of the Total Environment, cuprinde 744 de instituţii din întreaga lume, primele 10 locuri fiind ocupate de instituţii şi institute de cercetare din SUA (4), Marea Britanie (2), China (1), Germania (1), Olanda (1) şi România (1).

Conform aceluiaşi articol, prof. Călin Cormoş, membru al Departamentului de Inginerie Chimică al Facultății de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai ocupă locul 3 în clasamentul mondial al autorilor în acest domeniu, având un număr total de 15 articole din domeniul CCS incluse în această analiză și 340 de citări.


Clasamentul a avut în vedere 2071 de autori care au abordat domeniul tehnologiilor de captare și stocare a carbonului în cei 20 de ani de referință.

Captarea și stocarea dioxidului de carbon(CCS) este o metodă de prevenire a acumulării unor cantități mari de dioxid de carbon în atmosferă. Tehnologiile CCS reprezintă, conform Intergovernmental Panel on Climate Change, „procese tehnologice ce constau în separarea CO2 provenit din surse mari industriale sau energetice staţionare, lichefierea acestuia şi transportul la o locaţie de stocare, injectarea lui în formaţiuni geologice stabile, izolate faţă de atmosferă, care permit depozitarea CO2 în condiţii de siguranţă pentru perioade lungi de timp”.

Potrivit specialiștilor în domeniu, CCS poate juca un rol esențial în limitarea creșterii temperaturilor medii anuale la un nivel cu maxim 2 °C în plus față de nivelurile din perioada preindustrială.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: