Guvernul a lansat de pe acum, ”pe surse”, informația că ia în calcul ca, din 2013 să scadă TVA la alimentele de bază de la 24% la 9%, însă deciziile nu pot fi luate decât cu acordul FMI și al Comisiei Europene, care își trimit delegațiile în România abia după referendumul din 29 iulie.
Din declarațiile oficiale anterioare ale premierului Victor Ponta, scăderea TVA nu se va aplica la vânzarea produsului către consumator, ci ulterior, prin returnarea diferenței de 15 puncte procentuale către vânzător, ceea ce ar putea face ca practic comercianții să prefere să-și oprească în propriile buzunare cea mai mare parte a acestei facilități fiscale.
În schimb, măsura ar putea încuraja comercianții din domeniu să renunțe la evaziunea fiscală.
Cursdeguvernare.ro a cerut opiniile avizate ale avocatului Gabriel Biriș, specializat pe probleme de fiscalitate, și a lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Gabriel Biriș: Nu este suficient pentru combaterea evaziunii
Avocatul Gabriel Biriș a declarat că măsura de reducere la 9% a TVA la alimentele de bază poate duce la scăderea evaziunii fiscale, însă numai dacă este combinată cu o colectare mai bună a taxelor și cu impunerea fermă a legii.
”Posibil, dar nu e suficient pentru a scădea evaziunea pe produsele alimentare. Dacă am fi scăzut TVA la 5% probabil că ar fi scăzut evaziunea fiscală, dar 9% este sufient de stimulativă pentru evazioniști să continue. Dar e nevoie de măsuri de law enforcement”, a declarat Gabriel Biriș, pentru cursdeguvernare.ro.
El s-a arătat sceptic față de o ieftinire a alimentelor.
”Pentru consumatori ar putea să existe un câștig, dar este puțin probabil că prețurile vor scădea, pentru că oricum este o presiune pe producători, din cauza creșterii prețurilor și scăderii puterii de cumpărare, deci este posibil ca o bună parte din scăderea asta de taxă să nu se vadă în prețul final”, a menționat Biriș.
Avocatul a apreciat că scăderea de taxă ar putea fi sustenabilă bugetar dacă va fi dublată de ”law enforcement”.
”La pâine, evaziunea este 75%. Dacă o duc la 50%, atunci se acoperă (deficitul creat la buget – n.r.)”, a explicat Gabriel Biriș.
Adrian Vasilescu (BNR): În 2000 Isărescu a scăzut taxele și a mers
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, s-a arătat în favoarea oricărei scăderi de taxe.
”În 2000, Guvernul Isărescu (decembrie 1999-noiembrie 2000 – n.r.) cu asta a început, cu reducere de taxe, și a fost de bun augur, pentru că veneam după 3 ani de recesiune. Atunci a mers”, a spus Vasilescu.
În context, el a apreciat că esențială este puterea de cumpărare a populației, pentru un efect puternic în economie al reducerii TVA la alimente.
”Teoretic, ar fi posibilitatea ca evaziunea fiscală să se reducă, dar a doua problemă este să crească puterea de cumpărare a populației. Normal ar trebui ca pâinea să fie mai ieftină”, a mai arătat Adrian Vasilescu.
Referitor la acordul FMI pentru această măsură, Adrian Vasilescu a arătat că pe oficialii de la Washington ”îi interesează să se mențină echilibrul bugetar, dar cum se face acest lucru este problema României”.