25 iulie, 2023

Vacanțele de vară a zeci de mii de turiști s-au transformat într-un coșmar după ce au fost evacuați din insulele grecești devastate de incedii – un semnal că industria turistică din Europa trebuie să se adapteze rapid la realitățile schimbărilor climatice.

Valul de temperaturi caniculare a forțat autoritățile elene să interzică accesul pe Acropole în Atena iar turiștii de pe insula italiana Sardinia au fost mutați mai în interiorul insulei.

Valurile de căldură pot „reduce atractivitatea sudului Europei ca destinație turistică pe termen lung sau, cel puțin, pot reduce cererea pe timpul verii”, a anunțat luni Moody’s Investors Service, preluat de Bloomberg.


Teoreticienii schimbărilor climatice susțin că situația se va înrăutății chiar dacă se va atinge ținta propusă de Acordul de la Paris ca temperatura medie la nivel planetar să nu crească cu mai mult de 2 grade Celsius.

Ei prezic că încălzirea globală va face în curând ca unele regiuni, considerate în prezent paradisuri turistice să devină de nerecunoscut din cauza caniculei.

Verile au devenit tot mai caniculare în sudul Europei, iar incendiile din această vară din Grecia sunt o repetare a incendiilor mortale care au devastat țara în 2021.

Un studiu citat de Bloomberg, dar care nu-i numește pe autori, publicat în 2019, prognozează că în 2050, Madridul se va asemăna cu orașul din Africa de Nord, Marrakech (Maroc), temperaturile din Londra vor fi apropiate de cele de acum din Barcelona, iar Stockholm va semăna cu Budapesta din punct de vedere climatic.

Schimbarea traseelor turistice


Aceasta ar reprezenta o schimbare tectonică pentru industria europeană a turismului, care are o contibuție de 1.900 miliarde de euro la PIB-ul UE în 2022, și ar modifica traseele turistice într-un mod care va afecta unele țări din sudul Europei.

Probabil că industria ospitalității să nu fi luat în considerare pe deplin acest lucru. „Există o parte destul de mare a industriei care tocmai se trezește”, a declarat pentru Bloomberg Catharina Martinez-Pardo, partener la Boston Consulting Group, organizație specializată în climă și durabilitate în ospitalitate. „Nu cred că sunt cu adevărat pregătiți.”

Aproximativ 19.000 de persoane au trebuit să fie evacuate în weekend din insula grecească Rhodos, deoarece incendiile au continuat să se extindă iar zborurile de pe aeroportul local au fost anulate. În ultimele zile, cei care merg la plajă puteau să vadă cum avioanele cisternă pentru stingerea incendiilor, aterizează pe apă pentru a–și face plinul, o priveliște stranie pentru oamenii care înoată sau fac sporturi nautice.

În weekend, mulți turiști care făcuseră excursii de o zi pe insulă nu s-au putut întoarce la hotelurile lor pentru a intra în posesia pașapoartele și a bunurilor.

Grecia afectată de incendiile de vegetație

Cel puțin 100 de persoane au fost găzduite într-un adăpost din Faliraki, unii turiști fiind doar în costume de baie. În alte părți afectate de foc, turiștii au fost cazați în săli de sport, centre de conferințe, hoteluri și clădiri publice unde li s-a oferit mâncare și apă, a transmis Ministerul grec al Protecției Civile. Pe aeroportul din Rhodos a fost amenajat un centru special cu paturi pliante pentru familiile cu copii mici și pentru cei cu nevoi speciale, a mai precizat ministerul elen.

Totuși este puțin probabil ca industria turismului să se schimbe și să ia decizii comerciale, de strategie, pe termen lung pe baza evenimentelor petrecute în această vară, a declarat Tom Jenkins, directorul executiv al Asociației Europene de Turism. „Trebuie ca industria să se schimbe înainte de comportamentulului clienților?” a întrebat el retoric. „Cred că ar fi foarte ciudat pentru ei să facă asta.”

Canicula din sud poate crește atractivitatea destinaților turistice din nordul Europei

TUI, companie germană de turism, și compania aeriană EasyJet au anunțat săptămâna trecută că n-au sesizat schimbări semnificative provocate de căldura extremă asupra obiceiurilor turiștilor. Dar temperaturile ridicate impactează deja călătoriile în alte părți ale lumii. În Statele Unite, săptămâna trecută, pasagerii dintr-un avion ai companiei Delta au așteptat ore în șir, într-o căldură înăbușitoare, să poată decola din Las Vegas către Atlanta.

Chiar dacă se estimează că sectorul turistic al Europei va crește cu o rată medie anuală de 3,3% până în 2032, frecvența evenimentelor extreme din sudul Europei poate reorienta o parte din turiști către destinații situate în nordul continentului.

Valurile de căldură pot „reduce atractivitatea sudului Europei ca destinație turistică pe termen lung sau, cel puțin, pot reduce cererea pe timpul verii”, a anunțat luni Moody’s Investors Service.

Unii cercetători au creat scenarii extreme pentru a evalua consecințele pentru industria ospitalității din unele țări europene.

Într-o lume care care a ajuns la o creștere de 4 grade C a temperaturii medii, alături de distrugerea ecologică, ar fi o scădere abruptă de peste 9% a turismului către insulele grecești, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat în 2023. Același scenariu anticipează în aceste condiții o creștere a turismului cu aproximativ 16% în vestul Țării Galilor.

Economia europeană va avea de suferit din cauza schimbărilor climatice

Carsten Brzeski, ecomist șef la ING Bank, consideră că nu doar turismul european va avea de suferit de pe urma schimbărilor climatice. O vară cu o secetă extremă și caniculară, exacerbată de schimbările climatice dă dureri de cap suplimentare întreprinderilor din întreaga Europa, punând afacerile în dificultate într-un moment în care fiecare factor contează. „Acest lucru adaugă la nivelul de risc”, a adăugat Brzeski, citat de CNN.

Nivelul râului Rin din Germania, cale esențială pentru transportul substanțelor chimice, cărbunelui și cerealelor, sunt atât de scăzute încât transportul fluvial a fost perturbat, amenințând să blocheze și mai mult lanțurile de aprovizionare.

Temperatura apei din fluviile din Franța împiedică funcționarea unor reactoare nucleare, ceea ce se adaugă altor probleme de funcționare. Și în nordul Italiei, fermierii se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani, afectând producțiile de la culturi agricole precum soia la celebrul parmezan.

Clima poate contribui la inflație

Aceste probleme legate de climă ar putea stimula inflația, deoarece Europa se luptă să facă față creșterii prețurilor la alimente și combustibil. Inflația pentru cele 19 țări care folosesc euro a atins un maxim istoric de 8,6% în iunie, forțând Banca Centrală Europeană să anunțe o intervenție agresivă la începutul acestei săptămâni.

Dar capacitatea BCE de a acționa ar putea fi limitată pe măsură ce activitatea economică încetinește. Zona euro a înregistrat o scădere a producției în iulie, potrivit datelor S&P Global publicate vineri.

Chris Williamson, economist-șef la S&P Global Market Intelligence, a spus că asta înseamnă că economia zonei euro se va contracta probabil între iulie și septembrie. Iar toamna și iarna s-ar putea dovedi a fi și mai dificile, criza putând să se prelungească până în 2024.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: