Turismul balnear din România este îngropat în acest moment, deși ar trebui să fie o prioritate naţională, iar majorarea tarifelor la energia electrică şi gaze naturale riscă să anuleze intențiile de a investi în acest domeniu, avertizează Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR).
Asociația solicită Guvernului şi Parlamentului sprijin în soluţionarea diminuării impactului generat de scumpirea fără precedent a energiei electrice și a gazelor naturale şi a adresat o scrisoare deschisă către premierul Nicolae Ciucă şi către Camera Deputaţilor – Comisia pentru industrie şi servicii.
„România deţine cele mai bogate resurse balneare din Europa, iar dacă până la începutul pandemiei industria balneară s-a dezvoltat datorită eforturilor din partea mediului de afaceri”, salvarea acestui domeniu depinde, în acest moment, aproape integral de deciziile şi sprijinul acordat de către autorităţile centrale, se arată în apelul operatorilor din industria balneară:
„În afară de efectele directe ale pandemiei, ale restricţiilor impuse, care au determinat scăderi drastice de venituri, odată cu majorarea tarifelor la energia electrică şi gaze naturale, cele mai multe centre de tratament balnear riscă să nu îşi mai permită desfăşurarea activităţii.
Lipsa de sprijin consistent acordat anterior pandemiei şi efectele nedorite ale acesteia încadrează industria turismului balnear, de sănătate, într-o categorie vulnerabilă, iar operatorii economici din acest domeniu luptă pentru supravieţuire.
Orice investiţie, în contextul dat, este, în mod evident, suspendată, iar rezultatele financiare negative, ce se vor înregistra, vor bloca orice iniţiativă de dezvoltare.
Creşterile tarifelor la utilităţi vor genera în viitorul apropiat o creştere la nivel general de preţuri la toate celelalte categorii de cheltuieli, astfel că activitatea economică a prestatorilor de servicii balnear se apropie în mod periculos de un blocaj”.
România deține toate tipurile de resurse naturale pentru astfel de activități, unele unice în Europa, precum mofetele, precizează scrisoarea.
Valorile facturilor au crescut cu între 5 şi 9 ori, ceea ce va duce la încetarea activității, întrucât „indexarea preţurilor, aprobată pentru anul 2022 la biletele de tratament balnear distribuite pentru pensionari, este de numai +5,05%, mult sub rata de creştere a tarifelor la utilităţi, în condiţiile în care bugetul alocat cu această destinaţie pentru agenţii economici a rămas la fel ca în anul 2021, diminuat cu un procent de aproximativ 70% faţă de alocarea pentru anul 2020”.
Bazele de tratament consumă foarte multă energie, având în dotare aparate speciale, băi încălzite etc.
Organizaţia Patronală a Turismului Balnear a fost înfiinţată în anul 1993, la iniţiativa a 19 reprezentanţi din principalele staţiuni balneare, susţinători ai turismului balnear, cu scopul reprezentării sectorului de profil pe plan intern şi extern.