7 iulie, 2018

Zeci de jurnalişti şi directori care lucrau pentru cotidianul turc Zaman au fost condamnaţi vineri de un tribunal din Ankara la 10 ani de închisoare, fiind acuzaţi de legături cu încercarea de lovitură de stat care a avut loc anul trecut în Turcia, anunţă Reuters.

Administraţia Erdogan va continua epurările politice, fostul premier Binali Yildirim anunțând tot vineri, potrivit CNN, că va destitui numeroase persoane din instituţii, în principal din armată şi poliţie.

Turcia se află în stare de urgenţă în urma tentativei de lovitură de stat militară din 2016. Recep Tayyip Erdogan a câştigat în iunie un nou mandat de preşedinte şi a implementat un sistem prezidenţial, funcţia de prim-ministru fiind desfiinţată.


Jurnaliştii arestaţi au fost puşi sub acuzare la două luni după desfăşurarea evenimentelor.

Publicaţia Zaman, care a fost desființată, a fost considerată ca fiind un mediu apropiat de o televiziune din Statele Unite, controlată de clericul Fethullah Gulen. Ankara il acuză pe Gulen, care se află în exil în statul american Pensylvania din 1999, pentru instigare la lovitură de stat. Acesta insă neagă orice implicare.

Vineri, tribunalul i-a condamnat pe cunoscuţii jurnalişti Sahin Alpay şi Ali Bulac la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru că ”fac parte dintr-o organizaţie teroristă”, în timp ce Mumtazer Turkone şi Mustafa Unal au fost condamnaţi la 10 ani şi jumătate, a anunţat Amnesty International.

Toți jurnaliştii condamnați au negat acuzaţiile ce le-au fost aduse.


Autorităţile turce au arestat sau au destituit zeci de mii de persoane, în principal militari, jurnalişti, magistraţi şi profesori universitari, sub acuzaţia de implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 sau de susţinere acordată mişcării clericului Fethullah Gülen.

Disidentul turc aflat în SUA a negat orice implicare în complotul militar. Cazul lui a generează tensionarea relaţiilor dintre Ankara şi Washington, iar situaţia s-a deteriorat din cauza susţinerii acordate de SUA unor grupuri insurgente kurde din Siria şi a hotărârii Turciei de a cumpăra sisteme antiaeriene din Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: