Turcia a anunţat sâmbătă că extinde până la 29 noiembrie activitatea de explorare seismică în zona din Mediterana Orientală disputată cu Grecia, o decizie care ar putea amplifica tensiunile din regiune, transmit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.
Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental.
Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruc Reis.
În septembrie, Turcia a retras nava Oruc Reis din zona disputată, pentru a permite eforturile diplomatice, dar ulterior a retrimis-o, ceea ce a provocat reacţia dură a Greciei, a Franţei şi a Germaniei.
Marina turcă a informat că nava de explorare Oruc Reis va fi în Mediterana de Est “din 12 până în 20 octombrie” în zona maritimă revendicată de Grecia.
(Citiți și: „Turcia își retrimite navele de explorare lângă insula grecească Kastellorizo din Mediterana de Est”)
Atunci, Grecia a cerut miercuri Uniunii Europene să reconsidere uniunea vamală cu Turcia ca reacţie la activităţile Ankarei de explorare a gazelor în apele Mediteranei, deplângând ceea ce a calificat ca fiind ”fanteziile imperiale ale Turciei”.
Împreună cu alte două nave (Ataman şi Cengiz Han), Oruc Reis îşi va continua activitatea într-o zonă situată la vest de Cipru, indică o notificare a Marinei turce difuzată sâmbătă. Iniţial activitatea trebuia să se încheie la 23 noiembrie.