Comisia Electorală Supremă din Turcia, YSK, a respins miercuri cererea de anulare a referendumului de duminică depusă marți de principalul partid de opoziţie, CHP, relatează Hurriyet.
CHP a depus o plângere oficială la Înalta Comisie Electorală (YSK), prin care a cerut anularea referendumului de modificare a Constituţiei ce a avut loc duminică, invocând o serie de nereguli.
După decizia rapidă a YSK, principala formaţiune de opoziţie din Turcia ia în calcul retragerea din Parlament, în semn de protest faţă de neregulile din referendumul de duminică, a declarat o purtătoare de cuvânt a partidului citată de Reuters.
Printre neregulile evocate se numără în special decizia Comisiei Electorale, anunţată cu numai câteva ore înainte de încheierea votului, de a lua în calcul şi buletinele de vor care nu au ştampilele oficiale care să dovedească faptul că sunt autentice.
Preşedintele Erdogan a reuşit să câştige referendumul pentru extinderea puterilor prezidenţiale, dar observatorii internaţionali denunţă că până la 2,5 milioane de voturi ar fi fost manipulate prin neştampilarea buletinelor la secţiile de vot din Turcia. 51,4% dintre alegătorii turci au susţinut la urne reformele constituţionale.
Preşedintele turc a respins vehement criticile formulate de observatorii OSCE, care au denunţat o serie de nereguli şi au precizat că procedurile folosite în cadrul votului cu privire la extinderea puterilor preşedintelui ”nu se ridică la înălţimea” standardelor internaţionale.
Organizaţia a mai citat între ale nereguli distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei ”da”, intimidarea susţinătorilor campaniei ”nu” şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.
”Mai întâi aflaţi care vă este locul! Nu vom vedea ori auzi rapoartele motivate politic pe care le pregătiţi”, a transmis preşedintele turc observatorilor internaţionali de la OSCE.