21 august, 2020

Turcia a descoperit resurse energetice în Marea Neagră, cel mai probabil gaze naturale, dar costurile de ordinul miliardelor de dolari nu conferă descoperirii valoare comercială. Valoarea strategică a descoperirii este însă utilă Turciei, care este mare importator de gaze.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a anunțat o conferință de presă pentru după amiaza de vineri, în care este se așteptat să anunțe ”vestea bună”, potrivit unor surse citate de Bloomberg și Agerpres.

„Marjele de profit pentru această explorare ar putea fi chiar negative, dat fiind preţul redus al gazelor naturale. Însă este vorba de un avantaj strategic pentru Turcia. Ţara are contracte de import pe termen lung care urmează să expire, iar o astfel de descoperire îi oferă o poziţie puternică în cadrul negocierilor”, a apreciat Gulmira Rzayeva, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

Turcia caută independență energetică


În ultimii ani, Turcia a cumpărat trei nave de foraj maritim şi a extins în mod semnificativ operaţiunile de explorare energetică în Marea Neagră şi în apele disputate din estul Mediteranei. Autorităţile de la Ankara sunt interesate să găsească rezerve energetice semnificative care să permită Turciei să îşi reducă importurile din Iran, Irak şi Rusia.

Luna trecută, ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a anunţat că nava turcească de foraj Fatih a început forajele exploratorii în perimetrul Tuna-1 din Marea Neagră. „Vom căuta în fiecare metru pătrat din apele noastre teritoriale pentru independenţa energetică a Turciei. Dacă există ceva, cu siguranţă vom găsi”, a spus Donmez într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter în data de 20 iulie.

Perimetrul Tuna-1 este amplasat în largul oraşului Eregli. Nava Fatih, aparţinând companiei petroliere de stat TPAO, a efectuat foraje la adâncimi de 3.500 până la 4.000 de metri. Cu toate acestea, TPAO nu are experienţă în producţia de gaze din ape adânci şi cel mai probabil va fi nevoită să se alieze cu o mare companie petrolieră pentru a putea exploata zăcământul. În condiţiile în care preţul la petrol şi gaze s-a redus, datele economice ale dezvoltării unei astfel de descoperiri ar putea fi mai puţin atractive decât în trecut.

Tuna-1 este la o distanţă de aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei.


România are proiecte de gaze în derulare în apele de mică adâncime, dar rezervele de gaze din blocul Neptun Deep, descoperite în urmă cu opt ani de Petrom şi Exxon, nu au fost încă exploatate, din cauza reglementărilor considerate inacceptabile de cele două companii.

De asemenea, Black Sea Oil & Gas, susţinută de fondul Carlyle Group explorează şi ea un perimetru din apele teritoriale ale României şi intenţionează să livreze primele cantităţi de gaze naturale în 2021.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: