2 decembrie, 2019

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a trimis Comisiei de la Veneţia o scrisoare prin care încearcă să împiedice înlocuirea sa, la cererea Guvernului PNL, din acest organism al Consiliului Europei.

Scrisoarea a fost trimisă după ce premierul Ludovic Orban și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, au anunțat că vor demara procedura de schimbare a acestuia.


În scrisoarea trimisă preşedintelui Gianni Buquicchio şi membrilor Comisiei, publicată inclusiv pe Facebook, fostul ministru Tudorel Toader susține că nu i se poate imputa niciuna dintre modificările legislative criticate de Comisia de la Veneția.

El acuză parlamentarii fostei coaliții PSD – ALDE și, în special Comisia specială condusă de Florin Iordache, aceștia fiind, în opinia sa, responsabili de amendarea radicală a proiectelor de modificare a legilor Justiției și a codurilor penale.

De exemplu, Tudorel Toader arată că în mandatul său de ministru al Justiţiei, MJ a elaborat proiectul de lege pentru modificarea Codului penal, „în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, precum şi pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă”.

„În iulie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către guvern şi transmis parlamentului spre legiferare. Proiectul de lege a fost preluat de către Comisia specială care l-a modificat în mod substanţial, adăugând numeroase soluţii legislative declarate neconstituţionale, inclusiv forma adoptată după primul control de constituţionalitate.


Nici una dintre soluţiile legislative care au fost declarate neconstituţionale nu a fost iniţiată de către Ministerul Justiţiei. Aşa se face că, nici până în prezent, din 2017, Codul penal nu a fost pus în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, iar Directiva privind confiscarea extinsă nu este transpusă în legislaţia noastră penală”, scrie Tudorel Toader.

Procedura de înlocuire

Comisia de la Veneția este alcătuită din experți în drept constituțional desemnați de executivul statelor membre în Consiliul Europei. Acești experți ar trebui să fie independenți și nu reprezintă interesele statului ce i-a desemnat.

Guvernul PNL a anunțat că intenționează trimiterea unui memorandum pentru înlocuirea lui Tudorel Toader, documentul urmând să fie dezbătut la reuniunea din decembrie a Comisiei de la Veneția și, probabil, va invoca implicarea acestuia în modificarea legislației privind Justiția.

Tudorel Toader este la al doilea mandat în Comisia de la Veneția – a fost numit prima dată în 2014, de către Cabinetul Victor Ponta, și de Guvernul Viorica Dăncilă, în 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: