17 decembrie, 2024

Președintele ales Donald Trump a anunțat că intenționează să discute cu președinții Rusiei și Ucrainei despre modalitățile de a pune capăt războiului, transmite BBC.

„Vom vorbi cu președintele Putin, vom vorbi cu președintele Zelenski și cu reprezentanții lor”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă la reședința sa din Florida, adăugând că a văzut imagini îngrozitoare ale morții și distrugerilor din Ucraina care “trebuie să înceteze”.

Trump nu a detaliat planul său de pace pentru războiul Rusia-Ucraina și nu a răspuns în mod direct când a fost întrebat dacă Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii.


Trump a declarat că o mare parte din teritoriul disputat a fost redus la munți de moloz și ar fi nevoie de un secol pentru a fi restaurat. „Există orașe în care nu a supraviețuit nicio clădire”, a spus el.

Polonia: Rusia ar trebui „forțată” la negocieri de pace, nu Ucraina

Şeful diplomaţiei poloneze a afirmat, luni, că Rusia este cea care ar trebui „forţată” să se angajeze în negocieri de pace şi nu Ucraina.

Polonia, care sprijină ferm Ucraina vecină după declanşarea invaziei ruse în februarie 2022 şi serveşte drept placă turnantă logistică crucială pentru ajutorul militar occidental, preia preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2025.

„În contextul venirii la putere a unei noi administraţii americane, Europa trebuie să se mobilizeze mai mult”, a declarat în faţa presei, la Bruxelles, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski. Potrivit lui, Washingtonul şi UE ar trebui, împreună, să ajute Ucraina „să obţină o mai bună poziţie pentru eventuale viitoare negocieri, în care agresorul este cel care ar trebui să fie îndemnat şi forţat, nu victima”.


Sikorski a făcut aceste declaraţii cu două zile înainte de o reuniune informală la Bruxelles la care ar urma să participe inclusiv secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui responsabil al NATO.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul federal german Olaf Scholz, prim-ministrul polonez Donald Tusk şi premierul britanic Keir Starmer ar urma de asemenea să participe la această reuniune, potrivit unor surse diplomatice.

Antonio Costa, preşedintele Consiliului European care regrupează şefii de stat sau de guvern ai tuturor ţărilor UE, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma de asemenea să li se alăture.

Europenii şi preşedintele ucrainean sunt îngrijoraţi de posibilitatea suspendării ajutorului militar american pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

(Citește și: ”Cum poate Trump să câștige pacea în Ucraina – analiză The Atlantic”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: