Un organism de monitorizare a Greciei a aprobat vineri plata unei tranşe de împrumut de salvare, după ce a constatat formal că ţara a îndeplinit obiectivele de reformă dictate de Uniunea Europeană.
Ministrul de Finanţe din Grecia, Iannis Stournaras (foto), citat de Washington Post, a declarat că Grupul de lucru euro, format din oficiali ai ministerelor de finanţe din cele 18 ţări din zona euro şi din reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene, a aprobat această tranşă de împrumut în timpul unei teleconferinţe organizate vineri.
Miniştrii de finanţe din zona euro urmează să aprobe în mod formal plata tranşei de 1 miliard de euro, în cadrul unei reuniuni care se va organiza luni, la Bruxelles.
Pentru a accesa împrumuturile solicitate, Grecia a trebuit să îndeplinească şase obiective specifice, inclusiv adoptarea şi implementarea legislaţiei în sectorul farmaceutic (inclusiv prin reducerea marjelor de profit ale producătorilor de medicamente, care va conduce la reducerea preţurilor de vânzare).
(Citiţi şi „Grecia a încheiat un acord cu troica creditorilor”)
Grecia a solicitat împrumuturi internaţionale de salvare în valoare totală de 240 de miliarde de euro. Solicitările au fost adresate unor state din zona euro şi Fondului Monetar Internaţional, începând cu luna mai 2010, după ce statul grec s-a găsit în imposibilitatea de a strânge fonduri de pe pieţele de obligaţiuni din cauza crizei financiare.
În schimbul împrumuturilor, sub stricta supraveghere a creditorilor săi, Grecia a trebuit să adopte măsuri dure de restructurare a economiei, a redus cheltuielile publice şi a crescut fiscalitatea.
O misiune a FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană este aşteptată la Atena săptămâna viitoare, pentru a analiza stadiul reformelor în vederea aprobării unei noi tranşe de 1 miliard de euro.
După şase ani de o recesiune profundă, Grecia speră că economia va începe să dea semne de redresare în acest an.
Pentru prima dată de la debutul măsurilor economice de salvare a economiei, Grecia a testat relativ recent piaţa obligaţiunilor, vânzând cu succes, în aprilie, obligaţiuni de stat cu scadenţă la cinci ani, operaţiune în urma căreia a obţinut 3 miliarde de euro.