24 mai, 2023

Trilaterala România-Spania-Polonia a fost lansată, marți, la Valencia, în prezența miniștrilor de Externe din cele trei țări. O declarație comună prevede consolidarea cooperării și a coordonării celor trei state în domenii de interes la nivelul UE și NATO.

Reuniunea a fost găzduită de ministrul afacerilor externe, afacerilor europene și cooperării al Regatului Spaniei, José Manuel Albares Bueno. La propunerea ministrului Bogdan Aurescu, cei trei miniștri au decis ca reuniunile Trilateralei să aibă loc anual, la nivel ministerial, România lansând invitația de a găzdui următoarea reuniune, o propunere care a fost acceptată de omologii spaniol și polonez.

Aderarea la Schengen a României, un obiectiv comun

În domeniul afacerilor europene, ministrul Aurescu a abordat subiectul aderării României la spațiul Schengen, șefii diplomațiilor spaniolă și polonă reconfirmând sprijinul activ și constant acordat României în atingerea acestui obiectiv, precum și angajamentul de implicare pe mai departe în identificarea unei soluții constructive la nivel european.


Ministrul spaniol de externe a subliniat că aderarea României la Schengen va figura printre prioritățile Președinției spaniole a Consiliului UE, se arată într-un comunicat MAE.

„Intrarea României în Schengen este una dintre prioritățile Președinției spaniole a Consiliului UE. Poziția noastră, poziția națională a Spaniei este bine cunoscută, este o poziție de sprijin pentru România și pentru intrarea sa în Schengen. Dacă ar fi fost decizia Spaniei, România ar fi fost deja în Schengen. Despre eforturile viitoare, vreau să subliniez importanța proiectului-pilot pe care România îl derulează cu Serbia. Acesta demonstrează capacitatea României de a proteja granițele externe ale Schengen și, totodată, voința României de a se pregăti pentru aderare”, a declarat ministrul spaniol.

Sprijinul pentru aderarea României la Schengen a fost confirmat și de ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau. „Poziția noastră este simplă: apartenența la UE trebuie să meargă mână în mână cu apartenența la spațiul Schengen. Mi-am exprimat acest punct de vedere în numeroase ocazii, discutând cu omologul nostru austriac, și vă pot asigura că, sincer, nu există obstacole obiective în calea acceptării României în acest grup, cu excepția, am spus-o, a unor chestiuni de politică internă austriacă”, a spus acesta.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: