Delegația FMI, a Băncii Mondiale și a Comisiei Europene a acceptat, după două zile de negocieri, creșterea deficitului bugetar, pentru majorarea salariilor funcționarilor. Până aici și președintele Traian Băsescu și premierul desemnat Victor Ponta au făcut declarații în consens, după ce şeful statului i-a primit duminică la Cotroceni pe reprezentanţii FMI-BM-CE.
Băsescu vrea majorarea integrală a salariilor. Nicio decizie despre pensionari
După negocierile pe care delegaţia FMI-BM-CE le-a avut cu vicepremierul şi ministrul de Finanţe desemnat, Florin Georgescu, aceasta a fost primită dunminisă la Cotroceni, pentru discuţii cu preşedintele Traian Băsescu. declaraţiile şefului statului de după întrevedere au confirmat ceea ce se aştepta deja, ca preşedintele va avea obiecţii minore cu privire la chestiunile stabilite în cursul negocierilor.
Din precizările şi declaraţiile preşedintelui:
- Băsescu s-a arătat rezervat față returnarea luați abuziv de stat de la pensionari în contul contribuției la asigurările de sănătate, dar s-a declarat pentru recuperarea integrală a salariilor bugetarilor, cu o majorare a țintei de deficit de la 1,9% din PIB la 2,14%, cu posibilitatea de a ajunge la 2,3% din PIB.
- „Susţin fără rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere, lucru pe care l-am spus Fondului şi fostului guvern şi la misiunea Fondului din ianuarie-februarie anul acesta, şi în Parlamentul României, şi noului guvern, prim-ministrului desemnat i-am adus la cunoştintă această opţiune şi această obligaţie pe care o avem faţă de personalul bugetar” – a spus Traian Băsescu.
- Mărirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la fondul de sănătate şi la fondul de pensii. Dimpotrivă, mărirea salariilor reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicării CAS-ului pe o sumă mai mare pentru fiecare salariat bugetar. Anul trecut, bugetul de stat a plătit circa trei miliarde de lei, de roni, pentru fondul de sănătate
- Al doilea fond structural despre care am vorbit – fondul de pensii – anul trecut, ca şi anul acesta, are un deficit de circa 3,6 miliarde de euro, de data aceasta, ceea ce înseamnă circa 16 miliarde de lei. Creşterea salariilor nu duce la accentuarea acestui deficit, dimpotrivă, duce la reducerea acestui deficit cu circa un miliard de lei.
- În rezerva Ministerului de Finanţe se află peste 5 miliarde de euro, bani împrumutaţi de pe piaţă cu un singur motiv, cu un singur scop: să ne putem plăti la timp creditele scadente care vor urma în următoarele luni. acest săculeţ cu bani este intangibil.
- La misiunea din ianuarie-februarie, ca de altfel şi la ultima misiune din 2011, înainte de a se scrie bugetul, deci misiunea din octombrie, dacă nu mă înşel, 2011, am stabilit că în anul 2012 intenţia Guvernului este să reîntregească salariile. Şi v-aş ruga să luaţi declaraţiile de presă din acea vreme, când am spus: mergem pe 1,9 deficit pe cash, dar cu posibilitatea să mergem până la 2,2, chiar 2,3 deficit, dacă va fi necesar, în cursul anului 2012. De ce acest 1,9 şi pe urmă 2,2, eventual? Dintr-un motiv simplu. La ora aceea nu se ştia cum va evolua nici economia românească, nici economia europeană.
- Acum, în urma evoluţiilor din prima parte a anului este evident că deficitul, aşa cum se exectută bugetul acum, este mai mic – 1,84%. În baza înţelegerii din ianuarie – februarie, la mijlocul anului Guvernul va putea să crească deficitul prin corectarea bugetului de stat de la 1,9%, în condiţiile în care mod real acum este 1,84% la 2,14%, da? Deci avem spaţiu fiscal pentru a plăti integral diferenţa de salarii pentru bugetari.
- Problema apare prin ultimele hotărâri ale Curţii Constituţionale cu privire la pensii şi aici va trebui să găsim o soluţie. Eu nu am încă, dar este clar că dacă vom lua decizia să facem ceva şi va trebui să facem, Guvernul va trebui să facă, voi avea discuţii şi cu ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, şi cu premierul desemnat, Victor Ponta, cum să găsim o soluţie în care, pe de o parte, să rezolvăm obligaţia politică asumată.
Victor Ponta spune că Troika permite și reparația către pensionari
Premierul desemnat, Victor, Ponta, a subliniat, duminică seara, că negocirile cu FMI s-au încheiat cu succes și că viitorul guvern USL va avea astfel spațiu fiscal pentru majorarea salariilor bugetarilor, dar și pentru returnarea banilor luați ilegal de la pensionari, la CASS.
O declarație interesantă a avut consilierul lui Ponta pe probleme economice, Liviu Voinea, la Antena 3, imediat după discursul lui Băsescu, de la Cotroceni. Voinea a arătat că FMI a acceptat creșterea țintei de deficit, pentru crearea de spațiu fiscal necesar majorării salariilor bugetarilor cu 8% din 1 iunie, însă pentru umrătoarele 8 puncte procentuale necesare reîntregirii remunerațiilor funcționarilor este nevoie de alte discuții cu FMI, cu ocazia următoarei vizite a echipei care va avelua obiectivele îndeplinite de România până atunci.
Ce a spus Victor Ponta:
- Sunt bucuros de faptul că negocierile cu Fondul Monetar Internaţional desfăşurate din partea Guvernului propus de către vicepremierul desemnat, Florin Georgescu, sunt pe cale de a se încheia cu succes.
- Obiectivele fundamentale ale noului guvern referitoare la salarii şi la pensii sunt acceptate de către FMI şi vor fi incluse în scrisoarea de intenţie. Sunt absolut hotărât ca, dacă Guvernul va primi votul de învestitură al Parlamentului marţi, în prima şedinţă de Guvern, să aprobăm scrisoarea de intenţie.
Alte negocieri cu Troika: privatizările, fondurile europene
În privința programelor de privatizare, președintele Traian Băsescu a declarat după discuția cu reprezentanții finanțatorilor externi că România acceptă să vândă doar procente minoritare, de 10-15% din companiile strategice profitabile, cum sunt Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, pentru a lua bani necesari retehnologizării.
România nu va privatiza în întregime aceste companii, a susțininut Băsescu.
Ce a spus Băsescu:
- Alte subiecte: Reforma întreprinderilor, procesele de desemnare a managerilor privaţi şi procesele de accelerare a privatizărilor.
- Aş vrea să ne înţelegem foarte bine, nimeni nu vorbeşte de privatizarea integrală a Hidroelectrica, de privatizarea integrală a Romgaz, statul trebuie să fie majoritar, iar privatizările de 10-15 procente sunt binevenite, pentru că ele trebuie să realizeze resursa de finanţare a retehnologizării acestor companii, fie că vorbim de Transgaz, fie că vorbim de Transelectrica, fie că vorbim de Romgaz sau alte mari companii, mai infrastructuri, problema privatizării trebuie gestionată în limitele în care acest proces aduce bani pentru modernizarea societăţilor.
- Vă dau un exemplu, Transgaz spre exemplu are nevoie acută de modernizarea staţiilor lui de repompare, de înlocuire de tronsone de conducte, pentru că uneori datorită uzurii conductelor sau a sistemelor de pompare a gazelor presiunea în conducte nu poate fi menţinută la un nivel suficient de ridicat. Deci avem nevoie ca aceste privatizări să se facă în folosul companiilor.
- La Transelectrica s-au dus bani în bugetul de stat, dar opinia mea este că banii trebuie să meargă la retehnologizarea acestor companii pentru că nu intenţionăm o privatizare majoritară, ci doar atât cât ne trebuie pentru ca aceste companii să-şi asigure sursa de finanţare pentru retehnologizare.
- O altă problemă discutată a fost legată de absorbţia fondurilor europene, încă nesatisfăcătoare, dar în progres. Şi o mică analiză pe evoluţiile economice din Uniunea Europeană.