fbpx

29 ianuarie, 2025

Trei persoane au fost arestate în nordul Olandei, în dosarul jafului de la Muzeului Drents din Assen, de unde au fost furate coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice, transmite publicația olandeză De Telegraaf. O altă persoană este urmărită, potrivit publicației olandeze NOS.

În acest moment, soarta pieselor de Tezaur furate nu este cunoscută, iar reprezentanții muzeului au transmis pentru publicația olandeză că acestea nu au fost încă găsite. 

Poliția olandeză a confirmat arestările pentru De Telegraaf. Suspecții au fost arestați în orașul Heerhugowaard, din nordul Olandei, după patru zile de căutări.

Sâmbătă, cel puțin trei persoane au aruncat în aer un zid al muzeului din Assen, iar, după ce au intrat în clădire, au spart vitrinele și au furat trei artefacte dacice: coiful de la Coțofenești și trei brățări din aur. Tot jaful a durat mai puțin de trei minute. 

Piesele au o valoare cultural-istorică enormă pentru România

„Suspecții sunt în plină reținere și sunt chestionați cu privire la rolul lor în furt. Nu pot fi excluse mai multe arestări. Suspecții ar putea fi arestați pe baza anchetei penale, a imaginilor camerelor și a multor sfaturi din partea publicului”, potrivit anunțului poliției olandeze.


Suspecții au fost arestați pe baza imaginilor de la camerele de luat vederi și a multor informații din partea publicului, a mai transmis poliția.

În același timp, Muzeul Drents a postat un mesaj pe site-ul oficial: „Suntem foarte fericiți de veștile pline de speranță despre arestările din Olanda de Nord. Avem un mare respect pentru serviciile de investigație care au tratat acest caz teribil atât de adecvat și așteptăm cu nerăbdare evoluții ulterioare. Găsirea intactă a operelor de artă furate ar fi un pas fantastic pentru toți cei implicați, nu doar pentru noi, ci mai ales pentru poporul român”.

Poliţia s-a mobilizat încă de sâmbătă şi a pus la dispoziţie la fel de mulţi oameni şi expertiză pentru jaf ca într-un caz de crimă. Echipa de anchetatori este compusă din 35 de detectivi, specialişti criminalişti şi membri ai Echipei Naţionale de Artă din cadrul Unităţii Naţionale de Expertiză şi Operaţiuni. Există, de asemenea, un contact strâns cu poliţia română.

Pe parcursul weekendului, detectivii au interogat angajaţii muzeului și au urmărit imaginile camerelor de supraveghere, concentrându-se asupra celor care au vizitat expoziţia cu câteva zile înainte de jaf. Hoţii de artă şi bijuterii fac aproape întotdeauna investigaţii preliminare înainte de a comite jaful.

Poliţia a declarat duminică seara pentru DeTelegraaf că imaginea unui bărbat purtând o şapcă şi o geantă mare a fost surprinsă de camerele de la muzeu cu cinci zile înainte de jaf. Poliţia a confirmat că bărbatul, care avea un comportament suspect, era o persoană de interes pentru anchetă.

Valoarea totală a pieselor furate este estimată la aproape şase milioane de euro

Potrivit estimărilor văzute de postul olandez RTV Drenthe, coiful furat valorează 4,3 milioane de euro, iar brăţările au o valoare de o jumătate de milion de euro fiecare. Valoarea totală a pieselor furate este estimată la aproape şase milioane de euro.


Întreaga colecţie de obiecte dacice din aur şi argint (circa 650 de obiecte) împrumutate muzeului din Assen erau asigurate cu peste 30 de milioane de euro, a declarat recent directorul Muzeului Naţional de Istorie din România.

(Citește și: ”Video / Momentul atacului de la Muzeul Drents, de unde au fost furate Coiful de la Coțofenești și 3 brățări dacice”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: