15 ianuarie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în cadrul întâlnirii anuale cu misiunile diplomatice acreditate la Bucureşti, că va mai dura câţiva ani până ca România să adopte Euro, dar că progresele pentru îndeplinirea criteriilor sunt semnificative.

„România nu este încă membră a zonei Euro şi va mai dura câţiva ani până să adoptăm moneda unică. Aceasta nu înseamnă că aderarea la Euro nu se află pe agenda de priorităţi ale României. Banca Naţională arăta într-o evaluare recentă că progresele pentru îndeplinirea criteriilor de convergenţă sunt semnificative, astfel încât doar rata inflaţiei şi ratele dobânzilor pe termen lung depăşesc încă valorile de referinţă ale criteriilor de la Maastricht”, a spus şeful statului.

El a arătat că cele mai recente proiecţii sugerează îndeplinirea şi a acestor condiţii în cursul anului 2014.


„Dacă aderarea la zona Euro este plasată în perspectivă temporală medie, dată fiind importanţa asigurării convergenţei reale, participarea de la bun început la Uniunea Bancară este obiect de consens politic intern şi se va operaţionaliza pe termen scurt”, a menţionat Traian Băsescu.

El a mai spus că România va notifica în mod oficial intenţia de a participa la mecanismul unic de supraveghere bancară şi a început la 9 ianuarie în calitate de negociator discuţiile în format interguvernamental privind stabilirea fondului unic de rezoluţie.

O ”ofertă politică” pentru Republica Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat miercuri, tot la întâlnirea anuală cu diplomații străini la București, lipsa de reacţie a Europei în fața riscului ca Republica Moldova să fie întoarsă din drumul său către Uniune.

„Vorbim toţi de suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Ştim că butoanele din Transnistria şi din zona găgăuză nu sunt la Chişinău şi nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova”, le-a spus Traian Băsescu, ambasadorilor, repetând că Republica Moldova este o țară euriopeană, nu una din Uniunea Euroasiatică.


Președintele a abordat acest subiect, care nu figura în dsicursul pregătit pentru întâlnirea de miercuri, după ce marți, autoritățile din republica separatistă Transnistria au tăiat finanțarea Liceului ”Lucian Blaga”cu predare în limba română. „Toţi susţinem declarativ suverantitatea Republicii Moldova, dar prea puţini avem curaj să vorbim despre ineficienţa formatului 5+2, ca şi despre încurajările pe care le primesc găgăuzii în sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza faţă de Chişinău. Nu am văzut poziţii măcar ale OSCE privind tratamentul şcolilor româneşti din Transnistria”, a acuzat șeful statului lipsa de reacție a partenerilor occidentali.

Traian Băsescu i-a anunțat că România va face o ofertă politică Moldovei dacă vor exista provocări din partea Transnistriei, indiferent ce vor decide partenerii occidentali: „România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-şi întrerupe drumul european. Şi vom face o ofertă politică Republicii Moldova”, a declarat președintele.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: