9 octombrie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit, în timpul declaraţiei făcute joi, de la Palatul Cotroceni, o informaţie despre Dosarul EADS, pe care presa îl anunţă ca pe partea a doua a cazului cu softuri instrumentat de DNA – în acesta ar fi implicaţi nouă persoane şi firme care apar şi în Dosarul Microsoft, a declarat şeful statului.

Informaţia a fost fost dezvăluit atunci când preşedintele s-a referit la acuzaţiile pe care i le aduce un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă (dar pe care Traian Băsescu nu l-a numit). Magistratul a cerut miercuri ca CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară în legătură cu presiunile făcute de preşedinte şi premier asupra magistraţilor. CSM a decis joi ca sesizarea Inspecţiei în cazul declaraţiilor făcute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cât şi în cazul afirmaţiilor lui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft şi ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu.

Declaraţia preşedintelui incriminată de judecător se referea la dosarul Microsoft, iar Horaţius Dumbravă a explicat: „După studiul dosarelor, spune în declaraţie domnul Preşedinte, rezultă că unele persoane care fac obiect al anchetei penale nu au primit bani, că sunt conturi blocate în străinătate, că declaraţiile de martor luate în dosar de procurori nu sunt acoperite cu probe, că anumite persoane nu au făcut denunţul la DNA. Urmărirea penală este nepublică, confidenţială. Toţi actorii care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, inclusiv Preşedintele României, Senatul sau Camera Deputaţilor, trebuie să respecte aceste coordonate procesuale”.


Declaraţiile premierului au vizat sechestrul asigurător pus în cazul companiei Lukoil, acuzată că ar fi prejudiciat statul cu peste 230 de milioane de euro prin evaziune fiscală şi spălare de bani. Luni, el afrima că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi. De asemenea, adăuga el, referitor la sechestru: „Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România”.

Vă prezentăm declaraţiile preşedintelui Băsescu privind justiţia, investigaţiile de la CSM, dosarele Microsoft şi EADS:

„Magistratul a făcut un abuz împotriva preşedintelui”

  • Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să facă şi mai prost decât politicienii. Am înţeles că un domn magistrat a considerat că am afectat justiţia pentru că aş fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte. Îmi menţin integral declaraţia pe care am făcut-o când am anunţat cererea de începere a anchetei penale pentru cei cinci foşti miniştri.
  • Am afirmat că toţi cei cinci nu aveau nicio calitate. Din punctul meu de vedere ancheta poate să continue. Cu ce l-am deranjat pe domnul magistrat?
  • Dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică să intre cinstit în politică şi să se lase de calitatea de magistrat. Astfel de atitutdini mincinoase nu fac decât să discrediteze instituţia.Nu puteam să trec peste acest incident pe care îl consider de nedorit şi este o rugăminte: dacă sunt judecători membri în CSM, procurori sau judecători care vor să facă politică, să intre în politică. Eu afirmaţiile de acest gen nu le fac niciodată divulgând secrete din dosare penale. Dar nu mă poate opri domnul magistrat să utilizez informaţii şi din alte surse.
  • Este un abuz la care, dacă se mai repetă pentru că nu e primul făcut de acelaşi magistrat, voi reacţiona de fiecare dată. Pentru că nu am nicio plăcere să văd mari dezbateri pe televiziuni în care tot soiul de politruci şi oameni angajaţi politic îl pun pe preşedintele României pe picior de egalitate cu Victor Ponta în exercitarea de presiuni asupra justiţiei.

În Dosarul EADS apar 9 persoane şi firme din Dosarul Microsoft

  • Ce l-o fi deranjat pe domnul magistrat? Faptul că am apreciat, şi acest lucru rezultă din referatul DNA, faptul că există unii miniştri care au luat bani şi foloase necuvenite, şi aceste informaţii sunt despre doamna Andronescu, despre domnul Sandu, domnul Tănăsescu, şi sunt foşti miniştri care sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Acest lucru a fost spus în comunicatul DNA şi nu ştiu ce l-a deranjat că a fost auzit şi din gura preşedintelui?
  • Am mai spus că ancheta poate să continue şi cred că orice întârziere a Parlamentului este dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului. Cu ce l-am deranjat pe domnul magistrat?
  • Declaraţii din dosar au apărut în spaţiul public. Eu am precizat clar, am spus: Vă mai pot da un element care nu înseamnă divulgarea conţinutului dosarului… Vă pot spune că, în ceea ce priveşte costurile, parte din bani au fost blocaţi în conturi din străinătate, iar parte din persoane
  • Am mai spus că domnul Bittner nu a fost anchetat, nu a făcut nicio declaraţie. Îmi menţin declaraţia, şi acest lucru nu scrie în dosar. Am răspuns în acest fel unui joc care se făcea în mass-media de oameni care vroiau să îi protejeze pe adevăraţii denunţători. De fapt, era o grupare de politicieni şi ziarişti care avea ca obiectiv să-i acopere pe cei care au făcut de fapt denunţurile.
  • Informaţiile mele despre dosar provin din alte surse, nu din dosar. La mine se înnoadă informaţii din mai multe surse. Iar aceste declaraţii nu le va găsi în dosar.
  • Nu mă poate opri domnul magistrat să utilizez şi informaţie din alte surse. Şi îi mai dau domnului magistrat o informaţie pentru care îl rog să se ducă la CSM fuga, fuga. În analiza noastră, în cazul EADS, sunt nouă firme şi persoane individuale care se regăsesc şi în dosarul Microsoft. Şi nu dintre persoanele cărora li se ridică statui în dosarul Microsoft. Iar această informaţie, îl informez pe domnul magistrat, nu se află în niciun dosar.

Eliminarea din Codul Penal a art. 276, atacată la Curtea Constituţională

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, într-o declaraţie de presă făcută la Cotroceni, că va ataca la Curtea Constituţională legea prin care s-a abrogat articolul 276 din Codul Penal prevede că fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau a intimida se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.

Preşedintele a retrimis Parlamentului această lege, dar pe 2 octombrie, Camera Deputaţilor, camera decizională, a votată în aceeaşi formă, 261 voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi 261 abţineri, respingând astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu.


Legea privind abrogarea articolului 276 din Codul Penal a fost iniţiată de PNL şi adoptată de Parlament, iar Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii pe motiv că aborgarea articolului ar putea afecta bunul mers al justiţiei.

Şeful statului a explicat că o va ataca la Curtea Constituţională, deoarece, „cel puţin în acest stadiu”, când există atacuri şi presiuni puternice asupra justiţiei, este necesară menţinerea articolului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: