Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seara, din nou, că va retrimite Parlamentului Legea bugetului pe anul 2014, şi apoi o va contesta la Curtea Constituţională, dacă Executivul nu elimină din Codul fiscal taxa de 7 eurocenţi pe litrul de carburant. Șeful statului spune că suma ce ar fi colectată prin această taxă poate fi identificată în proiectul de buget, la capitole care alimentează secțiuni care pot fi ”folosite electoral”, după cum a spus şeful statului.
Criticile lui Traian Băsescu la adresa bugetului: suprataxa pe combustibili e inutilă, bani ascuși prin ”baffere”, ignorarea fondurilor europene
*- „Introducerea de noi poveri fiscale nu face decât să frâneze şansa de relansare pe care România o are… Prin creşterea accizei se face o mare greşeală economică.. Creşterea accizei la combustibil va avea impact în toată economia şi în fiecare casă. Ceea ce prim-ministrul spune că vrea să le dea oamenilor în plus va fi înghiţit de creşterile de preţuri şi de creşterea inflaţiei”
*- ”Această taxă va crește inflația. Inflația va fi anul viitor între 3,5 și 3,6 la sută, voi întreba la BNR despre efectul ei, Banca Națională a estimat 3 la sută”
*-Vreau să-i demonstrez premierului că poate să le facă şi fără creşterea accizei la benzină. Pot să le arăt de unde să ia banii”
*-”Acești bani pot fi luați din alte locuri, unde au fost dați sau ascunși pentru clientela de partid. Sunt bani electorali. Cei 2,28 miliarde de lei cât se estimează că va fi taxa pe carburant pot fi scoși din altă parte”
*-”Ministertul Dezvoltării. Acolo au fost dați 1,4 miliarde de lei, la ministerul condus de Liviu Dragnea. Sunt bani care pleacă spre administrațiile locale. (…) Vor fi cheltuiți în tre programe: Modernizarea satelor, regenertare urbană și infrastructură. Aceste programe pot fi făcute cu fonduri europene. Sunt programe care au câștigat fonduri europene dar nu au finanțare.”
*-”În Programul Operaţional Regional s-au cheltuit până acum 44,2% din suma totală de 3,7 de miliarde de euro, iar Guvernul a trimis facturi până la 53%, tot din aceste 3,7 de miliarde. În momentul de faţă, cel puţin 47% din bani nu sunt cheltuiţi. asta înseamnă circa 1,6 de miliarde de euro”
*- „Baronilor locali le e greu cu bani europeni. (…) dar banii de la buget sunt bani necontrolaţi, iar dacă îi controlează, îi controlează tot Guvernul şi instituţiile lui”.
*-„Este inadmisibil să pui o asemenea acciză întregii populaţii, ca să faci rost de bani pentru baroni şi baronaşi”.
*-”O altă sursă o reprezintă rezevele financiare, acele bufferebuffere care rămâne necheltuite și ajung în fondul de la dispoziția sau discreția primului ministru”.
*-”Toate guvernele au făcut așa, și Tăriceanu și Boc și nu am fost de acord. Și nu sunt nici acum de acord.”
*-”Astfel de rezerve sunt acum la serviciul datoriei externe, unde s-a suplimentat în buget cu 600 de milioane. Or România se împrumută acum mai ieftin, iar la anul vom avea deficit mai mic. Nu e nicio justificare pentru acea rezervă de 600 de milioane”.
*-”Ar mai rămâne de găsit 280 de milioane. Pot fi găsiți chiar la ministerul Muncii, care a returnat anul acesta jumătate de miliard la buget”.
Despre legea de a aprobare a memorandului cu Rompetrol
Traian Băsescu a explicat că sesizarea la CCR nu privea conţinutul memorandului prin care Guvernul şi Rompetrol au stabilita stingerea datoriei pe care compania o are faţă de statul român, ci amestecul competenţelor ce revin legislativului şi executivului.
Conţinutul a fost atacat la Curtea Constituţională, de către PDL, în această vară.
La sfârşitul lunii octombrie, şeful statului a sesizat la CCR acel „amestec de competenţe între guvern şi Patlament, acesta este motivul pentru care Curtea a respins legea de aprobare a memorandumului”, a explicat Traian Băsescu.
Deoarece Preşedinţia nu a atacat pe fond conţinutul Memorandumului, „el rămâne valabil, însă domnul prim-ministru va trebui să şi-l asume prin Hotărâre de Guvern, cu tot cu cei 400 de milioane pe care i-a făcut cadou…Dacă problemele Guvernului le dăm Parlamentului să le semneze este un conflict constituţional major peste care nu se poate trece”, a mai adăugat şeful statului, care l-a atacat iar pe premier pentru ”confuziile sale privind obiectul deciziilor Curţii”:
„Premierul dă dovadă de incapacitatea de a respecta legile ţării şi Constituţia şi de incapacitatea de a face diferenţa între doua intervenţii la CC. Ăsta-i ghinionul când obţii doctoratul fără să ştii ce scrie în el, nici măcar jurist bun nu poţi să fii”.