Traderul american de produse agricole Cargill a anunţat marţi că intenţionează să concedieze aproximativ 5% din angajaţi la nivel global, sau aproximativ 8.000 de locuri de muncă, după ce veniturile anuale au scăzut, pe fondul preţurilor scăzute ale cerealelor, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. În România, Cargill activează din 1996 și are peste 300 de angajați.
Giganţii comerţului cu cereale, inclusiv Cargill, sunt sub presiune, deoarece preţurile produselor agricole pe care le comercializează, cum ar fi grâul, porumbul şi soia, sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, iar marjele de profit la procesarea recoltelor s-au diminuat.
Majoritatea concedierilor la Cargill se vor efectua anul acesta. „Ne vom concentra pe eficientizarea structurii organizaţionale, extinderea activităţilor şi a responsabilităţilor directorilor noştri, şi reducerea suprapunerii activităţilor”, a anunţat preşedintele director general Brian Sikes, într-un document intern consultat de Reuters.
Compania cu sediul în Minnesota (SUA) are peste 160.000 de angajaţi.
În anul fiscal care s-a încheiat la 31 mai 2024, Cargill a înregistrat venituri de 160 miliarde de dolari, faţă de nivelul record de 177 miliarde de dolari în anul precedent.
În România, Cargill activează din 1996 și are peste 300 de angajați, cu sediul central în București, fabrici la Șura Mică și Craiova și alte 4 locații în țară, potrivit datelor AMCham. Compania are activități în mai multe linii de business: comercializarea cerealelor, semințelor oleaginoase și a făinii de soia, servicii pentru însilozarea cerealelor.
Grupul e prezent cu mai multe firme, doar Cargill Agricultura având anul trecut 154 de angajați.
***