16 septembrie, 2020

Federal Reserve este de așteptat să modifice miercuri o parte din previziunile privind evoluția indicatorilor economici, însă va menține cel mai probabil rata dobânzii cheie neschimbată, în condițiile în care economia SUA a fost profund marcată de criza generată de coronavirus, estimează analiștii consultați de Reuters.

Strategia Fed privind atingerea țintei de inflație de 2% înseamnă cel mai probabil că instituția financiară nu va lua piciorul de pe pedala stimulului monetar, chiar dacă rata șomajului va continua să scadă ca și până acum, peste așteptări.

Însă, oficialii Fed, nu par încă pregătiți să transforme această doleanță într-o promisiune explicită de a menține rata dobânzii cheie în intervalul 0 – 0,25% până când anumite ținte – cum ar fi atingerea unei inflații anuale de circa 2,5% – nu vor fi atinse.


Boardul Fed va anunța deciziile privind politica monetară la ora 18 GMT, iar Jerome Powel, președintele instituției, va susține o conferință de presă după circa o oră.

Cel mai probabil, oficialii Fed vor oferi, în urma întâlnirii de miercuri, noi indicii privind angajamentul de a continua pe termen lung stimulul monetar, consideră analiștii citați de Reuters.

Asta înseamnă că instituția ar putea anunța o țintă de inflație de 2%, în medie, și noi ținte trimestriale, ce vor indica faptul că majoritatea sau chiar toți decidenții Fed nu au de gând să ia o decizie în sensul creșterii dobânzii cheie, cel puțin până în 2023.

Totodată, Fed ar putea anunța că, pentru a ajuta economia SUA să iasă din recesiune va apela mai degrabă la programul de achiziție de bonduri și nu la furnizarea de lichiditate piețelor financiare puternic afectate de pandemie.

Perspective mai bune pentru economia SUA


De la ultima întâlnire a Fed, cea din iulie, perspectivele economice s-au mai îmbunătățit în condițiile în care în SUA perioada de vârf a pandemiei pare să fi trecut. Cu toate acestea, peste 194.000 de americani au murit din cauza virusului.

Totodată, economia a recuperat jumătate din cele 22 de milioane de joburi ce au dispărut în timpul pandemiei, iar rata șomajului a ajuns la 8,4%, după ce lunile trecute atinsese un nivel de 14%. În mai multe sectoare producția a crescut și același lucru se poate spune despre consum. Există însă multe date  recente care indică faptul că revenirea a început să încetinească.

Impact pe euro

Fed este în acest moment kilometrul zero al finanțelor mondiale. Dacă boardul Fed va lua decizia de a menține nivelul dobânzii, aceasta ar putea avea un efect dorect asupra euro. Aprecierea din utimul timp a monedei europene, ce a condus la scăderea sumelor încasate pe exporturi și, în același timp, la scăderea valorii importurilor, este cel mai probabil un efect al politicii Fed.

Astfel, decizia Federal Reserve de a reduce rata dobânzii cheie aproape de zero pentru a face față crizei generate de Covid-19 a scăzut atractivitatea dolarului pentru investitori, așa că aceștia fac plasamente în moneda europeană.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: