Toți consumatorii de electricitate urmează să plătească prețuri plafonate, fără să mai depună declarație pe propria răspundere la furnizori, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, pus în dezbatere publică marți seara.
„Prin prezentul proiect de act normativ se propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, eliminându-se obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat”, se arată în nota de fundamentarea proiectului de OUG.
Ministerul Energiei a identificat „necesitatea clarificării unor prevederi (…) în scopul reconsiderării unor elemente ale schemei de sprijin, în vederea asigurării aplicării acesteia în mod unitar pentru toți consumatorii casnici, luând în considerare numai nivelul lunar de consum de energie electrică și nu și alte criterii, potențial discriminatorii, precum numărul locurilor de consum”, mai explică documentul citat.
Proiectul fusese promis, marți, de ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ce prevederile confuze ale Legii 357 / 2022 privind energia și explicațiile autorităților au produs haos și revoltă printre consumatori și furnizori deopotrivă.
O „sarcină” de săptămâna trecută…
Ministrul Energiei a promis acum că va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care să îndeplinească sarcina dată de premierul Nicolae Ciucă, „încă de la sfârșitul săptămânii trecute (…), care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum”.
„Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta (marți), urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, mai spune Virgil Popescu pe pagina sa facebook.
Legea 357 / 2022 prevedea obligativitatea consumatorilor de electricitate să aleagă un loc de consum pentru care să se plafoneze tarifele, în cazul în care dețineau mai multe proprietățiu, respoective contracte de furnizare.
„Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat prevăzut (…) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, spune legea.
Și deja cozile la ghișeele furnizorilor s-au lungit, iar scandalul s-a aprins între partenerii din coaliția de guvernământ.
Prețurile plafonate sunt cele cunoscute:
– sub 100 kWh/lună, prețul este de 0,68 lei/kWh
– între 100 și 250 kWh/lună, prețul este de 0,8 lei/kWh
– peste 255 kWh/lună, prețul este de 1,3 lei/kWh.
***