29 decembrie, 2023

Cel mai mare producător de petrol din lume în 2023 sunt Statele Unite, care au atins un record istoric în luna septembrie cu peste 13 milioane de barili pe zi (bpz), depășind net toate celelalte țări. Lista include, de asemenea, producătorii OPEC+ Arabia Saudită, Rusia și Irak și un alt producător nord-american – Canada, scrie OilPrice.

#1 Statele Unite

Statele Unite produc acum peste 13 milioane de barili pe zi (bpd) de țiței – mai mult decât orice țară vreodată – și se îndreaptă către o creștere continuă pe termen scurt și mediu, , potrivit celor mai recente date de la U.S. Energy Information Administration (EIA).

„Creșterea nu a fost doar o poveste (de bazin) permian. Vedem multe bazine de șist care erau aproape epuizate, trecând printr-o renaștere”, a declarat Francisco Blanch, șeful Global Commodities and Derivatives Research la BofA, citat de Reuters.


Anul acesta, producția de țiței din SUA este în medie 12,93 milioane bpz și va crește în continuare până la o medie de 13,11 milioane bpz anul viitor, arată EIA în cadrul prognozei Short-Term Energy Outlook (STEO) în decembrie.

#2 Arabia Saudită

Arabia Saudită, liderul OPEC și al grupului OPEC+, a fost anul acesta al doilea mare producător de petrol din lume. Producția de țiței saudit a fost în medie de aproximativ 10,2 milioane bpz în prima jumătate a anului 2023, dar din iulie, Regatul a implementat o reducere suplimentară voluntară a producției de 1 milion bpz, iar producția sa a fost în medie de 9 milioane bpd în a doua jumătate a anului.

Reducerea din Arabia Saudită, care vizează „stabilitatea pieței”, a fost parțial compensată de creșterea producției de la producătorii non-OPEC+, în special Statele Unite, dar și Brazilia, Canada, Guyana și Norvegia.

#3 Rusia

Se presupune că Rusia, partenerul cheie al saudiților în alianța OPEC+, produce aproximativ 9 milioane bpz de țiței. Rusia și-a clasificat datele privind producția și exportul de petrol după ce a invadat Ucraina, spunând că nu va furniza informații detaliate despre sectorul său petrolier, care ar putea fi folosite de Occident pentru a urmări și a restrânge exporturile de petrol sau veniturile din petrol.

#4 Canada


În timp ce Rusia și Arabia Saudită au redus livrările pe piață, America de Nord și-a crescut producția – nu numai din Statele Unite, ci și din Canada.

Anul trecut, producția canadiană de petrol a atins un record de 4,86 milioane bpz, conform datelor Canada Energy Regulator.

Analiștii se așteaptă ca producția să crească în 2023, 2024 și 2025, deoarece companiile își intensifică producția la locații noi și de extragere din nisipurile petroliere din Alberta. Producția de țiței a Canadei urmează să crească cu 8% până în 2025, spun analiștii.

# 5 Irak

Al doilea mare producător din OPEC, Irak, a fost a cincea țară producătoare de petrol din lume în acest an, cu o producție medie de aproximativ 4,3 milioane bpz, conform datelor OPEC din rapoartele sale lunare.

Producția de petrol va crește în 2024

În cel mai recent raport din decembrie, OPEC a recunoscut că, în timp ce producția de țiței a cartelului a scăzut în noiembrie, pentru prima dată în câteva luni, producția de petrol din SUA a continuat să atingă noi maxime.

OPEC a remarcat în raportul său că „Producția de țiței și de condensat din SUA, precum și producția de GNL continuă să atingă noi maxime. Producția totală de hidrocarburi lichide din SUA a atins un record de 21,6 milioane bpz în septembrie, din cauza performanței producției onshore și offshore”.

OPEC se așteaptă ca oferta de hidrocarburi lichide din SUA să crească cu 1,3 milioane bpd în 2023.

Prognoza de creștere a ofertei de hidrocarburi lichide din afara OPEC rămâne neschimbată la 1,8 milioane bpz pentru 2023, determinată de SUA, Brazilia, Kazahstan, Norvegia, Guyana, Mexic și China, a mai spus cartelul.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: