6 octombrie, 2021

Instituţiile publice şi companiile de stat care încasează impozite, taxe, amenzi, chirii etc. ar putea fi obligate să accepte plata cu card şi online, conform unei inițiative legislative ce a trecut marți în Senat.

Proiectul, elaborat de parlamentari USR, a fost trimis la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

„Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit atât fizic, la casierie, cât şi online printr-un sistem electronic modern de plată la distanţă”, prevede proiectul de lege.


Iniţiativa legislativă este susținută de mediul de afaceri și de mai multe ONG-uri, care au anunțat și unele amendamente.

„Toţi cetăţenii vor avea acces la beneficiile tehnologiilor moderne printr-o implementare mai rapidă a mijloacelor de plată online a impozitelor şi taxelor pe întreg teritoriul României. Administraţia publică trebuie să conştientizeze faptul că plăţile online nu mai reprezintă o noutate pentru cetăţenii români. Ne gândim, de asemenea, şi la cei care au plecat la muncă în străinătate. Chiar dacă nu se află în ţară, românii din diaspora continuă să plătească taxe în locul bătrânilor rămaşi acasă. Prin implementarea unui sistem de plată modern, o vor putea face de la distanţă, uşor şi în timp util”, explica Brian Cristian (USR), unul dintre inițiatori.

Proiectul de lege modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, iar termenul de implementare a măsurilor este de maximum şase luni de la data intrării în vigoare a legii.

Deputatul USR PLUS Viorel Băltăreţu, coiniţiator a declarat că ”legea este, incontestabil, benefică românilor, pe care îi scuteşte de stat la cozi la ghişee”.


Senatorii PNL s-au abținut de la vot.

Soluții tehnice multiple, inclusiv prin paginile web ale instituțiilor

Instituţiile publice vor putea decide asupra soluţiei implementate, în condiţiile în care există pe piaţă şi funcţionează cu succes numeroase aplicaţii. Spre exemplu, Ghiseul.ro, platformă dezvoltată şi administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, „uşor accesibilă şi la costuri minime pentru instituţiile publice”.

Pot fi utilizate şi alte soluţii software, în paralel sau nu cu Ghiseul.ro, după modelul Primăriilor Baia Mare sau Cluj, care oferă plata online şi direct prin pagina web proprie, au explicat inițiatorii legii.

„Propunem, prin această iniţiativă, o abordare coerentă şi unitară în digitalizarea administraţiei publice. Ea are un dublu rezultat benefic: reduce disconfortul cetăţenilor şi creează cadrul pentru optimizarea costurilor, dar şi a colectării de venituri de către instituţiile publice. E datoria statului român să ofere servicii publice online eficiente şi sigure”, a precizat Viorel Băltăreţu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: