Peste 12.000 de miliarde de dolari au ieșit din Rusia, China și alte țări emergente, fiind depozitate în prezent în conturi off-shore, anunță luni publicația The Guardian, care citează un studiu realizat de Universitatea Columbia.
Analiza este publicată în perioada în care premierul David Cameron se pregătește să găzduiască un summit anticorupție la care urmează să participe lideri mondiali.
Potrivit unui studiu, care s-a efectuat pe o perioadă de 18 luni, ieșirile de capital din statele în curs de dezvoltare către off-shore-uri au cunoscut în ultimii ani o creștere semnificativă, în special în Rusia și China.
Analiza, condusă de profesorul James S Henry de la Universitatea Columbia, arată că la finalul anului 2014 o sumă totală de 1.300 miliarde dolari fusese scoasă din Rusia și depozitată off-shore. Cifra a fost agregată și verificată din date ale instituțiilor globale, inclusiv FMI și ONU, și este confirmată de documentele transmise presei așa-numita Panama Papers.
Aceeași analiză arată că cetețenii chinezi au ascuns în diverse paradisuri fiscale 1.200 miliarde dolari.
Brazilia, Argentina, Malaezia, Thailanda și Indonezia, state care au fost în centrul unor mari scandaluri de corupție în ultimii ani, se află pe lista țărilor cele mai afectate de ieșirile de capital către off-shore-uri.
Profesorul James Henry, fost economnis șef al companiei de consultanță McKinsey, a declarat The Guardian că cercetările au scos la iveală faptul că nu doar optimizarea fiscală este cauza fluxurilor către paradisuri fiscale, inclusiv rețelele de crimă organizată sau de corupție trimițându-și banii către zone considerate sigure.
Premierul Cameron este presat de publicul britanic să încerce încheierea unor acorduri anticorupție în cadrul summitului care începe joi, care să conțină inclusiv o mai dură abordare față de băncile sau avocații care facilitează acest gen de tranzacții.
Cercetarea realizată de Universitatea Columbia este un update care privește țările emergente al unei cercetări realizate în 2012, care indica faptul că, la nivel global, aproximativ 20.000 de miliarde dolari sunt depozitați în paradisuri fiscale.