28 ianuarie, 2020

UPDATE: Ministerul Sănătății a transmis un comunicat în care califică drept “eronate” informațiile din presă privind “declarațiile ministrului Sănătății, Victor Costache la adresa persoanelor cu tulburări din spectrul autist”.

“Este regretabil că declarațiile ministrului Sănătății, Victor Costache privind asigurarea terapiilor pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist au fost scoase din context și folosite în lupta politică”, susține ministerul.

***


Știrea inițială:

Declarația ministrului Sănătății conform căreia avem din ce în ce mai multe cazuri de autism la copii din cauza părinților plecați în străinătate, a generat un val de reacții din partea asociațiilor de profil.
Nu există niciun studiu serios care să confirme legătura dintre autism și lipsa de afecțiune, pe care ministrul Victor Costache să-și bazeze afirmațiile, susțin ONG-urile.

Declarația ministrului:

Din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate, avem din ce în ce mai multe cazuri de autism.


Este o corelare între această afecțiune și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârstă fragedă.

„Nu există nici un studiu serios care să susțină afirmațiile domnului ministru”, explică psihologul Ana Dragu, președinta Asociației Autism Europa și vicepreședinta Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist, citată într-un comunicat al organizației.

Alte precizări din comunicatul Asociației:

Teoria „Mamei Frigider”, creată de psihiatrul de origine austriacă Bruno Bettleheim în anii ‘60 – la care face probabil referire domnul ministru, a fost nu doar infirmată de literatura de specialitate, dar a cauzat enorm de mult rău, copiii fiind despărțiți de părinți și supuși diferitelor abuzuri. O mare parte din munca acestui psihiatru a fost discreditată din cauza acuzațiilor de tratament abuziv asupra pacienților aflați în îngrijirea lui precum și datorită acuzațiilor de plagiat. Ideile lui Bettelheim sunt acum văzute de comunitatea științifică drept deosebit de dăunătoare și nu există nici o scuză pentru vehicularea lor în spațiul public, în 2020, cu atât mai mult în cazul unui demnitar ministru al sănătății, care este și medic.

Majoritatea copiilor cu autism sunt extrem de iubiți, familiile lor se preocupă intens de ei și se implică activ în procesul de recuperare și integrare socio-școlară, cheltuind sume imense lunar pentru ca pacienții pentru care statul nu face nimic să beneficieze de terapie de recuperare la timp. În România, serviciile de recuperare/terapie pentru pacienții cu tulburări din spectrul autist sunt oferite cu preponderență în organizații nonguvernamentale, înființate chiar de părinții acestor copii, neemigrați în străinătate, care au construit un sistem de servicii profesioniste în timp ce Statul Român continuă să doarmă sau să debitează prostii de natură să stigmatizeze zeci de mii de părinți care sunt acuzați indirect că își neglijează copiii.

Rugăm Ministerul Sănătății să își facă datoria față de această categorie de pacienți și să finanțeze corespunzător Programul Național de Autism care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an și să asigure pacienților serviciile de terapie necesare recuperării și pe ministrul sănătății să se informeze sau să găsească consilieri specializați care să îl împiedice să facă rău unor categorii de pacienți atât de greu încercate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: