„Am decis să mă retrag din funcția de președinte al Senatului, deși nu a fost publiată decizia CCR”, a anunțat luni Teodor Meleșcanu, în plenul Senatului. Anunțul apare la câteva ore după ce, ieșind din ședința Biroului permanent, Teodor Meleșcanu spunea că nu demisionează și, până la publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial, va propune plenului o soluție ”de tranziție”.
În urmă cu două săptămâni, Curtea Constituțională a decis că alegerea sa în fruntea Senatului, după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, a fost neconstituțională.
Marcel Ciolacu a anunțat, duminică, că PSD îl susține pentru poziția de președinte al Senatului pe Titus Corlățean, cu precizarea: ”Dacă și grupul PSD de la Senat este de acord”. PNL a anunțat că o susține pe Alina Gorghiu pentru post, dar nu deține majoritatea să impună decizia.
Alegerea președintelui Senatului se anunță destul de complicată: începând de luni, pentru două ore, PSD a pierdut majoritatea în Senat: senatorul Eugen Gioancă și-a anunțat în plen demisia din PSD și înscrierea în PNL. La acel moment, PSD avea 68 de senatori, cu unul mai puțin decât majoritatea.
Lucrurile au revenit ”la normal”, după ce Emanuel Gabriel Botnariu, care demisionase din partid în urmă cu un an și trei luni și activa independent, și-a reconsiderat poziția și a anunțat plenul că s-a întors în PSD.
USR îl susține pentru post pe Vlad Alexandrescu, iar UDMR a anunțat că va avea propriul candidat.
Parlamentarii ALDE, PNL, PMP, UDMR și senatori neafiliați care au contestat alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului, iar CCR a emis decizia pe 22 ianuarie. Teodor Meleșcanu, la acea dată membru ALDE, a fost propus și ales cu voturile PSD.