3 martie, 2020

Sursa foto: www.evz.ro

Societatea Română de Televiziune (SRTV) a fost obligată de Curtea de Apel București să publice lista nominală a terţilor cu care a încheiat contracte de colaborare şi de cesiune a drepturilor conexe pentru participarea sau realizarea programelor şi emisiunilor televiziunii publice în anii 2017, 2018 şi în luna ianuarie 2019, cu precizarea tipului de activitate prevăzut în contract şi a programului/emisiunii aferente.

Decizia a fost pronunțată într-un proces deschis de Sindicatul Român al Jurnaliştilor (SRJ) MediaSind, împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune – MediaSind TVR.

„În conformitate cu Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, SRJ MediaSind, împreună cu MediaSind TVR, solicită public administraţiei Gradea ca în maxim 5 zile lucrătoare să pună la dispoziţie informaţiile solicitate în instanţă! În caz contrar, se va recurge la executarea silită, urmând a fi depusă şi o plângere penală pentru nerespectarea unei sentinţe judecătoreşti. Totodată, MediaSind solicită instituţiilor abilitate să cerceteze modul în care conducerea TVR a soluţionat toate reclamaţiile administrative înregistrate de SRJ MediaSind la sediul TVR, având în vedere faptul că cererile formulate către administraţia Gradea au fost, în majoritatea lor, refuzate. Acesta este de fapt motivul pentru care, în prezent, există mai multe acţiuni în justiţie, depuse în baza Legii nr. 544/2001, după ce unele au fost câştigate definitiv”, se precizează în comunicatul SRJ MediaSind.


SRJ MediaSind a solicitat SRTV, în februarie 2019, lista nominală a terţilor cu care televiziunea naţională a încheiat contracte de colaborare şi de cesiune a drepturilor conexe pentru participarea sau realizarea programelor şi emisiunilor televiziunii publice în anii 2017, 2018 şi în luna ianuarie 2019, cu precizarea tipului de activitate prevăzut în contract şi a programului/emisiunii aferente, dar şi sumele plătite colaboratorilor externi în perioadele menţionate, cumulate pentru fiecare tip de activitate în parte.

Conducerea SRTV a răspuns atunci că datele solicitate nu sunt informaţii de interes public, susţinând că a respectat Legea 544/2001, oferind doar sumele totale pentru anii respectivi:

  • 5,869 milioane de lei pentru contractele încheiate în anul 2017
  • pentru 2018 – suma de 8,042 milioane de lei
  • luna ianuarie 2019 – 304.027 lei

De asemenea, MediaSind solicită parlamentarilor demiterea conducerii Televiziunii Române.

„Din nefericire, în ciuda evidenţei managementului defectuos, a abuzurilor faţă de salariaţi, a deselor încălcări ale legii, a dispreţului faţă de banul public, administraţia Gradea este susţinută politic în continuare, toate tentativele de demitere a acesteia fiind blocate în Parlament. Invocând reacţiile angajaţilor instituţiei, a principalelor organizaţii naţionale şi internaţionale din mass-media şi, nu în ultimul rând, rapoartele oficiale venite din partea Curţii de Conturi – care demonstrează, fără echivoc, jaful instituţionalizat existent în cea mai mare instituţie de media din ţară – facem un apel către politicienii care susţin actuala conducere a Televiziunii Naţionale să dea dovadă de responsabilitate şi să scoată instituţia din sfera jocurilor politice, să susţină înlocuirea actualei conduceri cu profesionişti care să respecte meseria de jurnalist şi să slujească doar interesul public”, mai spune SRJ MediaSind.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: