17 ianuarie, 2019

Tel Drum a atacat în contencios – administrativ, la începutul acestei luni, decizia prin care Consiliul Județean Teleorman a stabilit revenirea insulei Belina și a Brațului Pavel în proprietatea Apelor Române.

Cele două obiective au fost transferate în administrarea CJ Teleorman, în 2013, pentru realizarea unor perimetre turistice de interes public, dar au ajuns la Tel Drum, care dorea construirea unui complex privat. Conform legii, dacă în cinci ani nu sunt finalizate investițiile pentru care s-a inițiat transferul, terenurile revin în administrarea proprietarului inițial, respectiv a Apelor Române.


În noiembrie 2018, Consiliul Județean a constatat că scopul nu a fost atins și, conform legii, a reziliat contractul de concesionare și a înapoiat Apelor Române insula Belina și Brațul Pavel.

Tel Drum a cerut în instanță, pe 9 ianuarie, suspendarea actului administrativ prin care a rămas fără cele două proprietăți devenite cunoscute ca preferatele lui Liviu Dragnea, atunci când pescuiește în țară.

Dosarul Belina

Dosarul a fost trimis în instanță anul trecut, cu Sevil Shhaideh acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Procurorii spun că aceasta a inițiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare și a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de inițiator, în condițiile în care cunoștea că în acest mod întocmește acte care încalcă o serie de dispoziții legale.


Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel către domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, mai acuză procurorii.,

“Prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private (Tel Drum – n. red.)”, susține DNA, în rechizitoriul trimis instanței.

Prejudiciul, potrivit procurorilor:

  • 3.237.800 lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri (Insula Belina și Brațul Pavel) ieșite din patrimoniul statului român
  • 248.126,334 lei (echivalent a 50 % din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 – 23.04.2018
  • un prejudiciu Administrației Naționale “Apele Române” de 248.126,334 lei, echivalent a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituție în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor

Rovana Plumb nu a putut fi acuzată în acest caz, întrucât deputații au refuzat ridicarea imunității acesteia. Prin urmare, cazul a fost clasat, în ceea ce o privește.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: