24 noiembrie, 2015

teatrl nottaraTeatrul Nottara și Teatrul Foarte Mic din București și-au suspendat activitatea pentru că, potrivit noii legi privind reducerea riscului seismic, în imobilele încadrate în clasa I de risc seismic nu mai pot fi organizate activități „care implică aglomerări de persoane”.

Legea nr. 282 pentru modificarea reglementărilor privind măsurile pentru reducerea riscului seismic a fost publicată în Monitorul Oficial pe 18 noiembrie și, întrucât nu menționează un termen anume pentru intrarea în vigoare, ea se aplică după trei zile de la apariția în MOf, adică de pe 23 noiembrie.

Documentul aprobat de Camera Deputaților pe 21 octombrie conține o prevedere care nu mai permite desfășurarea niciunei activități care presupune „aglomerări de persoane” în spaţii publice cu altã destinaţie decât cea de locuinţã, precum:

  • sãli de spectacol, de expoziţii, de lecturã, spaţii pentru comerţ
  • structuri turistice de cazare şi alimentaţie publicã şi prestãri de servicii
  • asistenţã socialã şi medicalã
  • administraţie publicã şi altele asemenea

Articolul nou, prin care sunt interzise aceste activități:

„Se interzic organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) şi altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente”, scrie în Legea 282.

Până acum erau prevăzute doar amenzi.

Neclaritățile legii

Legea nu conține însă clarificări privind înțelesul sintagmei „aglomerări de persoane”, iar acestea nu există nici în normele de aplicare ale Ordonanței nr. 20 din 1994, cea modificată prin legea promulgată acum.


Singurul loc unde se definește expresia este Ordinul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei nr. 1613/2001 privind aprobarea ghidului de evaluare a riscului de incendiu şi a siguranţei la foc la săli aglomerate.

Potrivit acestor norme, prin sală aglomerată se înțelege:

  • Dacă este situată la etaj: sala sau grupul de încăperi care comunică între ele (fără a exista uși) și unde suprafaţa ce-i revine unei persoane este mai mică de patru metri pătrați și în care se pot întruni simultan cel puţin 150 de persoane
  • Dacă este situată la parter: sala sau grupul de săli în care se adună simultan peste 200 de persoane

Nottara anunță cu regret suspendarea pe termen nedefinit a spectacolelor

Teatrul Nottara a anunțat marți, pe site-ul instituției, că a suspendat toate spectacolele, pe termen nedefinit, începând de luni.

Conducerea teatrului menționează că a cerut Primăriei Capitalei (de care aparține) un alt spațiu unde să fie organizate spectacolele până la consolidarea clădirii: „De asemenea, vă asigurăm că teatrul a depus şi va depune, la toate autorităţile competente, absolut toate diligenţele necesare pentru rezolvarea de urgenţă a acestei situaţii, solicitând Primăriei Municipiului Bucureşti, în subordinea căreia ne aflăm, inclusiv punerea la dispoziţie a unui alt spaţiu, în vederea susţinerii temporare a reprezentaţiilor noastre”.

decizie similară a luat și Teatrul Foarte Mic, care și-a suspendat de marți spectacolele.

Câte clădiri riscă să se prăbușească în Capitală

În Capitală există 366 de încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 183 reprezintă pericol public.

Cât privește Nottara, dar și alte teatre și spații publice din București, acestea nu au putut fi consolidate din cauza refuzului proprietarilor locuințelor aflate deasupra acestora, potrivit Primărei Capitalei, citate de Mediafax.

În cazul Teatrului „Constantin Tănase”, aflat pe Calea Victoriei nr. 33-35, a existat acordul şicontribuția din partea proprietarii locuinţelor de deasupra și s-a imobilul este acum renovat.

În Centrul istoric, o zonă cu multe cluburi și restaurante, au fost consolidate mai multe monumente istorice de interes public, printre care Hanul Gabroveni și Casa Cesianu.

Pentru alte zece clădiri din Centrul istoric au fost elaborate expertizele și urmează ca aleșii din Consiliul General să decidă dacă finanţarea se va face din bugetul local sau în parteneriat public-privat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: