Mașinile electrice chinezești care intră în UE începând de vineri se vor confrunta cu ”taxe de echilibrare a subvențiilor” de până la 37,6%. De vineri, vama UE va cere garanții bancare de la companiile afectate și va decide abia în noiembrie dacă banii vor fi încasați pe termen lung, scrie Politico.
În noiembrie, țările UE vor vota pentru stabilirea definitivă a tarifelor pe timp de cinci ani. Germania ar putea încerca să construiască o coaliție împotriva taxelor, dar se confruntă cu matematică dificilă: ar avea nevoie de voturile a cel puțin 15 țări, reprezentând 65% din populația UE, pentru a le bloca.
Nivelul taxelor diferă marginal de nivelurile anunțate de Comisie la mijlocul lunii iunie, din cauza modificărilor operate după inspecțiile la care au fost supuși exportatorii..
BYD se va confrunta cu cel mai scăzut nivel de taxare, de 17,4%. Geely, care deține Volvo și Polestar, va fi taxat cu 19,9%. SAIC, proprietarul renumitei mărci britanice MG, va trebui să plătească 37,6%. Alte companii vor fi taxate cu 20,8%.
(Citiți și: ”Haosul, logica și jocul stocurilor: China inundă Europa cu autovehicule electrice, pe care le depozitează cu anii prin porturile UE”)
Institutul pentru Economia Mondială: Efecte minime pe termen lung
Institutul pentru Economia Mondială (IfW) din Kiel a estimat, pe baza modelului său, că importurile de mașini electrice din China ar putea scădea pe termen scurt cu 42 la sută. Exporturile de mașini ale UE ar fi doar marginal afectate.
Pe termen lung, efectele ar fi mici, a estimat Julian Hinz de la IfW, valoarea adăugată în industria auto din UE se așteaptă să crească cu 0,4%, în timp ce în China ar scădea cu 0,6%.
Prin menținerea taxelor, Bruxelles a rezistat presiunii chineze și germane. Beijing a deschis deja dosare comerciale care vizează coniacul francez și carnea de porc, care afectează în special producătorii spanioli. De asemenea, China a amenințat că va crește taxele pe mașinile de lux cu motoare mare pe care producătorii germani nu le construiesc încă în China.
***