14 februarie, 2024

După cum era așteptat, inflația anuală s-a accelerat în ianuarie, la 7,41% de la 6,61% în decembrie, în principal din cauza creșterii impozitelor indirecte și a prețurilor administrate majorate. Inflația de bază în ianuarie (exceptând prețurile volatile) a scăzut cu 0,2 puncte procentuale până la 8,2%.

În luna ianuarie, cel mai mult s-au scumpit peştele, detergenţii, serviciile de apă, canal şi salubritate, servicile poștale şi berea.

Factorii care au contribuit la la scumpirile din ianuarie s-au situat pe partea de ofertă. Au fost introduse accize pentru băuturile fără alcool cu adaos de zahăr și au fost majorate accizele pentru cele alcoolice, benzină, motorină și tutun. A fost majorată cota de TVA pentru alimentele bio de la 5% la 9% ca și pentru cele cu conținut mare de zahăr de la 9% la 19%. Conform estimărilor analiștilor BCR, aceste majorări de impozite indirecte au influențat valoarea IPC (Indicele prețurilor de consum) cu 0,7 puncte procentuale.

S-a actualizat coșul de consum


INS a actualizat coșul de consum pentru anul 2024, în așa fel încât să corespundă cu schimbarea comportamentului consumatorilor în perioada post-pandemie și în timpul crizei energetice. A crescut ponderea produselor alimentare în coșul de consum cu aproximativ 0,7 pp, iar ponderile produselor nealimentare și a serviciilor s-au diminuat cu circa -0,5 pp, respectiv -0,1 pp. Analiza structurii noului coș de consum relevă creșterea ponderii energiei, atât a combustibililor cât și a energiei elctrice și termice la 18,2% din coș, față de 16,3% cât era anul trecut.

Inflația CORE2 ajustată (inflația generală minus prețurile administrate, prețurile volatile, tutun și alcool), care este urmărită îndeaproape de BNR, a continuat să scadă în ianuarie până la 8,2%, de la 8,4% în decembrie, conform așteptărilor, deși sugerează că presiunile inflaționiste subiacente rămân în continuare ridicate.

Față de decembrie, creșterea prețurilor în ianuarie a fost de 1,1%

În termeni lunari, prețurile de consum au crescut cu 1,1% în ianuarie. Prețurile alimentelor au crescut cu 1,3% lună la lună, din cauza legumelor mai scumpe, a alimentelor bogate în zahăr și a produselor alimentare de bază (carnea și laptele, în special). Prețurile serviciilor au crescut cu aproape 1,6% lună la lună pe fondul unei creșteri mai ample a costurilor. Dintre acestea, serviciile poștale, de transport aerian și de apă și canalizare au avut cea mai creștere lunară în ianuarie. Prețurile produselor nealimentare s-au majorat cu 0,7% față de decembrie pe fondul scumpirii tutunului și a combustibililor.

BNR anunță joi prognoza actualizată pentru inflație

Conform datelor din ianuarie, Banca Națională a României (BNR) estima ca rata anuală a inflaţiei va crește în prima lună din anul curent şi îşi va relua apoi scăderea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023, care cobora la 7,5% în decembrie 2023, la 4,8% în decembrie 2024 şi la 3,3% la finele lui 2025.


Ieri, BNR a menținut dobânda cheie neschimbată la 7,00%, în conformitate cu consensul unanim. BNR va publica joi (15 februarie) noul său Raport trimestrial asupra inflației cu prognoza actualizată a inflației pe termen mediu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: