21 noiembrie, 2017

Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD) a lansat proiectul pilot „Educația Fiscală Digitală pentru Tineri Europeni”

Europa utilizează noi mijloace educaționale pentru dezvoltarea spiritului civic. Dând curs unei inițiative a Parlamentului European, DG TAXUD a lansat proiectul TAXEDU – „Digital Tax Education for young people in Europe” – Educația Fiscală Digitală pentru Tineri Europeni.

Proiectul este menit să îmbunătățească nivelul de educație al copiilor, adolescenților și tinerilor europeni în ceea ce privește sistemul taxelor și impozitelor. Informațiile despre diferitele forme de impozitare sunt transmise cu ajutorul unor jocuri, materiale și clipuri de tip e-learning, astfel încât tinerii să le asimileze într-un mod distractiv și captivant, care să îi stimuleaze să se implice.


Profesorilor le sunt puse la dispoziție resurse și sugestii (tips & tricks) care să simplifice procesul de predare a informațiilor referitoare la sistemul de taxe și impozite și la beneficiile acestuia.

“Informațiile despre impozite și fiscalitate sunt transpuse în jocuri, prin intermediul unor scenarii inteligente de eLearning, și generează o interacțiune prietenoasă. Acesta este un exemplu de bună practică în ceea ce privește democratizarea informației în UE și informarea permanentă a cetățenilor europeni. Sunt mândru că această inițiativă îi aparține unui europarlamentar român”, spune Victor Negrescu, Ministrul Afacerilor Europene, și cel care, în fosta sa calitate de membru al Parlamentului European, a inițiat acest demers.

În vederea îndeplinirii scopului final al acestui proiect – educarea tinerilor europeni prin mijloace inteligente în legătură cu taxele, impozitele și importanța acestora, a fost realizat un portal, disponibil în 22 de limbi, care cuprinde materiale de e-learning, secvențe video, linkuri catre website-uri naționale de informare și materiale didactice destinate profesorilor. În plus, a fost inclus și un joc, numit TAXLANDIA, în cadrul căruia participanții trebuie să administreze fonduri publice, să ia decizii privind colectarea taxelor și modul lor de cheltuire.

Proiectul a fost implementat sub conducerea Parlamentului European și a Comisiei Europene (DG TAXUD), fiind susținut de direcțiile vamale naționale. Un aspect foarte important este reprezentat de consultarea tinerilor europeni în timpul creării conținutului educațional al site-ului. Varianta finală include și sugestiile lor.


“Noul proiect web Taxedu este unul foarte interesant. El este destinat tinerilor din Europa, de toate vârstele. Obiectivul nostru este de a îmbunătăți nivelul de înțelegere a aspectelor legate de impozitare, astfel încât să putem construi o societate mai bună. Taxedu este mai mult decât un alt portal educațional de pe piața europeană. Noi urmărim un deziderat mult mai important, mult mai ambițios. Educația este o investiție în viitor, în fapt cea mai importantă investiție pe care o putem face în viitor și de aceea investim în tineri pentru a ne asigura că ei vor avea o înțelegere cât mai pozitivă despre taxe și impozite. Unul dintre sloganurile inițiativei noastre este: „Taxele ne construiesc viitorul!”, a declarat Pierre Moscovici, Comisar European pentru Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Platforma a fost construită de consorțiul format din firmele SIVECO România, în calitate de lider, și INTRASOFT. Proiectul s-a desfășurat pe baza contractului cadru semnat de consorțiu și DG TAXUD în urmă cu un an.

În timpul evenimentului de lansare a proiecului pilot, desfășurat la Bibliotheque Solvay din Bruxelles, a fost realizată o demonstrație completă, în direct, a modului în care funcționează platforma TAXEDU.

“Suntem fericiți să vedem cât de interesate sunt tinerele generații de subiectele legate de responsabilitatea civică. E datoria și privilegiul nostru să găsim cele mai bune moduri de a-i motiva și de a-i informa despre sistemul de taxe și impozite. Având în vedere că tinerii sunt utilizatori nativi de tehnologie, desigur că acesta pare să fie cel mai bun mijloc de comunicare”, a spus Emilian Pavel, Europarlamentar, în cadrul evenimentului de lansare.

Portalul e disponibil în toate limbile țărilor din UE.

Jocul TAXLANDIA poate fi descărcat inclusiv ca aplicație mobilă.

Cum tinerii sunt consumatori constanți de social media, proiectul e promovat pe Facebook și Instagram, unde, dacă doresc, ei pot să dea LIKE și FOLLOW:

  • Facebook: https://www.facebook.com/ taxeduportal
  • Instagram: https://www.instagram.com/ taxeduportal.

Liderul consorțiului de firme care a implementat TAXEDU, SIVECO România, are o expertiză solidă și un lung șir de reușite în domeniul proiectării, implementării și managementului de proiect, având în portofoliu peste 3,500 de proiecte complexe, dezvoltate pentru mai mult de 1,500 de clienți din 27 de țări de pe 4 continente. Compania le-a furnizat acestor clienți soluții integrate, între care intră dezvoltarea de sisteme financiare, managementul de documente și conținut, aplicații administrative, sisteme informatice geografice (GIS), portaluri web și sisteme eLearning.

Florin Ilia, Președinte & Director General al SIVECO România, a declarat “Suntem onorați să dovedim, o dată în plus, că SIVECO este un furnizor de încredere pentru Comisia Europeană, în domeniul software și al serviciilor IT. Până în prezent, SIVECO, alături de partenerii săi, a implementat peste 20 de proiecte directe pentru Comisia Europeană, dezvoltând aplicații software integrate de care beneficiază milioane de cetățeni europeni. Astfel, confirmăm angajamentul nostru pentru realizarea de proiecte solide, pentru o muncă devotată și de calitate.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: