16 august, 2024

Țara cu cea mai tânără populație din lume este Niger, unde vârsta mediană este de doar 15 ani. Aceasta înseamnă că jumătate din populație are mai puțin de 15 ani, iar jumătate are mai mult de această vârstă. De altfel pe continentul african se află cele mai tinere țări din lume, arată analiza efectuată de Statista.

În Orientul Mijlociu și regiunile Asia-Pacific, cele mai tinere țări și teritorii au vârste medii de circa 20 până la 22 de ani, în timp ce cele mai tinere din Europa sunt mult mai în vârstă. Acestea sunt Kosovo la o vârstă mediană de 32 de ani, Albania la 36 de ani și Islanda la 38 de ani.

În România, vârsta mediană era în 2023 de 42,8 ani, în creștere pronunțată, conform datelor INS: jumătate din populație are peste această vârstă.


Cele mai „bătrâne” țări din lume, printre care Japonia, Italia, Spania și Germania, au vârste mediiane între 47 și 50 de ani și se confruntă cu problema demografică a scăderii populației în vârstă de muncă, ceea ce amenință creșterea economică.

În același timp, țările foarte tinere din Africa au o problemă inversă, deoarece economiile, sistemele de sănătate și instituțiile lor de învățământ nu sunt capabile să asigure servicii pentru un număr atât de mare copii și tineri, care crește an de an.

În Niger din Africa Centrală, sărăcia și căsătoria copiilor continuă să pună probleme, iar Banca Mondială atrage atenția că fertilitatea ridicată în țările sărace va înrăutăți activitatea sistemelor de asigurare a sănătății, va reduce investițiile în capitalul uman și va diminua creșterea economică. Oficialii nigerieni se luptă să interzică căsătoriile între copii și să reducă fertilitatea celor mai tinere cupluri, care sunt în mod tradițional asociate cu șansa unei vieți mai bogate.


Cele mai tinere 21 de țări se află în Africa, inclusiv Uganda, Angola și Mali, cu vârsta medie de doar 16 ani.

Cel mai tânăr teritoriu din afara Africii este Palestina, cu o vârstă medie de 19,5 ani în Fâșia Gaza și 21,9 în Cisiordania. Urmează Afganistan la 20 de ani, Timor-Leste la 20,6 ani și Papua Noua Guinee la 21,7 ani.

În timp ce perspectivele economice și de dezvoltare în multe națiuni africane sunt încă sărace și, ca urmare, familiile numeroase rămân norma, țările foarte tinere din afara Africii au avut adesea perspectiva lor de dezvoltare împiedicată de conflicte prelungite sau de război, precum Yemen, Irak și Haiti.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: