Câteva sute de susținători ai lui Călin Georgescu s-au alăturat vineri protestului unor sindicaliști și rezerviști din MAI și MApN nemulțumiți de măsurile de austeritate introduse prin așa-numita ordonanță trenuleț.
Susținătorii candidatului la prezidențiale plasat pe primul loc în turul 1 al prezidențialelor anulate au demonstrat vineri dimineața în Parcul Carol, fără a avea autorizație. De acolo, câteva sute au plecat în marș spre Piața Victoriei, încercând să se alăture sindicaliștilor.
Liderii sindicali au declarat închis mitingul și le-au cerut membrilor lor să ascundă siglele organizațiilor, dacă doresc să continue protestul alături de admiratorii politicianului.
Au rămas în Piața Victoriei, alături de manifestanții lui Georgescu, mai mulți sindicaliști, în special din rândul rezerviștilor.
În jurul orei 16.00, când în Piața Victoriei se mai aflau aproximativ 1.000 de persoane, au început ciocniri între jandarmi și manifestanți, întrucât cei din urmă au încercat să spargă cordonul forțelor de ordine.
Sidicaliștii au cerut abrogarea măsurilor de austeritate
Aproximativ 2.000 de sindicaliști au fost prezenți în fața Guvernului, revoltați că măsurile luate pentru reducerea deficitului le îngheață salariile și nu mai permit angajarea de personal, deși lucrează cu deficite de personal.
Deși numărul orelor suplimentare crește, ordonanța interzice plata acestora, fiind posibilă doar compensarea cu zile.
Au protestat lucrători din apărare, Poliție și penitenciare, dar și silvicultori, mineri, siderurgiști și ceferiști.
Toți sunt afectați de austeritate, dar și de noile reglementări privind pensiile. Polițiștii și cei din Apărare au pierdut prin reforma pensiilor speciale o parte dintre privilegiile de care beneficiau, iar minerii, siderurgiștii și ceferiști au pierdut din valoarea pensiilor după recalcularea lor pe baza noii legi a sistemului public de pensii.
Au participat Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva, militari în rezervă, poliţişti, mineri, siderurgişti, energeticieni şi alte categorii socio-profesionale din cadrul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi din alte structuri sindicale.
Cei mai vizibili au fost pensionarii militari (din Apărare și Poliție), dotați cu vuvuzele și pancarte au afișat mesaje precum „Noi am jurat, v-am apărat. Voi ați jurat și ne-ați furat”, „Nu suntem nesimțiți sau golani. Suntem militari. Dați-ne drepturile suspendate”, „Militarii nu au pensii speciale”, „Suportăm intemperii, nu stăm prin sufragerii”, a relatat Agerpres.
Acţiunea este o continuare a celor trei mitinguri organizate la Ministerul Muncii şi la guvern în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, la care au participat zeci de mii de membri ai sindicatelor din cadrul Confederaţiei Meridian şi pensionari din majoritatea sectoarelor economice.
Silvicultorii vor exceptarea Romsilva de la aplicarea guvernanței corporative
Silvicultorii solicită eliminarea din Programul de guvernare 2024-2028 a măsurii de reducere a numărului direcțiilor silvice, asumată de guvern pentru a fi implementată în primele 6 luni ale anului 2025.
Ei susțin că decizia va pune în pericol administrarea pădurilor pe termen lung, va conduce la escaladarea fenomenului tăierilor ilegale, la degradarea și distrugerea pădurilor țării.
De asemenea, conform unui comunicat al federației, silvicultorii cer plata compensațiilor de la bugetul statului, restante pentru anul 2024, reprezentând serviciile silvice obligatorii prestate de administratorii de păduri și plata alocațiilor bugetare aferente susținerii activității de administrare a pădurilor proprietate publică, administrarea ariilor naturale protejate și respectiv creșterea cailor de rasă, conform reglementărilor Legii 331/2024 – Codul Silvic.
O altă revendicare vizează exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanței corporative, așa cum au fost exceptați administratorii pădurilor aparținând unităților administrativ-teritoriale prin Noul Cod Silvic – Legea 331/2024.
„Solicitarea de înlocuire a guvernanței corporative, formă de management ce are ca principal obiectiv maximizarea profitului, este bazată pe necesitatea aplicării managementului forestier durabil la păduri, așa cum se întâmplă la nivelul statelor europene (conform Rezoluției H1 a Conferinței de la Helsinki privind protecția pădurilor în Europa, adoptată în anul 1993). Specialiștii consideră că unica formă de management care poate asigura continuitatea în gospodărirea și protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată și unitară a celor trei funcții ale pădurilor – funcția socială, funcția ecologică și cea economică- este managementul forestier durabil”, conform unui comunicat al Federației Silva.
Angajați ai Romsilva, prime de sute de mii de lei, la pensionare
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi că sunt sute de persoane de la Romsilva care au beneficiat de prime de pensionare de 500.000 de lei, adică 100.000 de euro. El a anunţat că i-a convocat pe reprezentanţii Regiei, săptămâna viitoare, la minister, şi discută şi de reorganizarea Regiei, deoarece unele direcţii silvice au pierderi.
Romsilva a explicat ulterior cersonalul silvic beneficiază de un bonus în momentul pensionării, „egal cu de minimum cinci ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportat de angajator”, conform Statutul Personalului Silvic, votat în Parlament, promulgat şi publicat în Monitorul Oficial.
„Acest bonus a fost prevăzut încă din anul 1992, în primul Statut al Personalului Silvic, adoptat la un an după înfiinţarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Conform legislaţiei în vigoare, respectiv Statutul Personalului Silvic, votat în Parlament, promulgat şi publicat în Monitorul Oficial, personalul silvic beneficiază de o gratificaţie în momentul pensionării, „egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator”. Prevederea legală, obligatorie pentru administratorii pădurilor de stat sau private, a fost transpusă în Contractul Colectiv de Muncă în urma negocierilor cu sindicatele din silvicultură, fiind prevăzut, la momentul pensionării, un bonus între 2 şi 10 salarii brute, în funcţie de vechimea în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Beneficiarul plăteşte, pentru aceste sume, toate taxele, impozitele şi contribuţiile legale, ca orice alt venit salarial”, a explicat administrația Romsilva.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat, în perioada 2019 – 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care 716,71 milioane lei au mers către bugetul de stat.
La înfiinţarea sa, în anul 1991, Regia avea 46.472 de angajaţi, administra circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce, la finalul anului 2023, erau angajate 14.189 de persoane şi administra 3,12 milioane hectare proprietatea publică a statului.
Societatea mai asigura servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane de hectare fond forestier aflate în alte forme de proprietate și administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale şi 16 herghelii şi depozite de armăsari.
(Citește și: Protest la CCR al susținătorilor lui Călin Georgescu – Cererea de revizuire a deciziei de anulare a prezidențialelor, înregistrată)
****